plăcintă americană cu mere » Bucătăria familiei mele
plăcintă americană cu mere

plăcintă americană cu mere

3 Comments

Plăcintă cu mere

Plăcintă cu mere

Sunt convinsă că ați văzut cel puțin odată cum arată merii de grădină, aceia care cresc de la mama lor fără nici un fel de ajutor, fără să fie curățați  sau măcar îngrijiți. Vorbesc despre acei meri care fac niște fructe urâte ca aspect dar tare buuune și pe care nimeni nu le mai adună, poate doar așa ca să le servească porcilor sau să le transforme în țuică. Nici măcar în piață la țărani nu se mai găsesc astfel de fructe deoarece „nu dă bine ” și nu se vând. În aceeași situație se află toate fructele care au un aspect ușor diferit decât cel care „se vinde”.

Nu mai aruncați astfel de fructe sau dacă le găsiți în magazine la preț redus cumpărați-le…altfel ajung la gunoi și ar fi păcat.

Sunt atât de multe preparate în care aceste fructe își găsesc locul.

Eu am în grădină o grămadă de pomi fructiferi, bătrâni de când lumea, dar fac niște mere atât de bune, urâte și câteodată cu viermișori, dar bune și ideale pentru plăcinte, tarte și alte minunății.

 

 

ALUATUL pentru Plăcintă cu mere

300 gr. făină

1 linguriță sare

75 gr. zahăr

200 gr. unt înghețat ( adică introdus la congelator vreo câteva ore )

4-6 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )

 

Cantitățile sunt suficiente pentru a obține aluatul necesar pentru o tavă rotundă de 22 cm și grilajul de deasupra.

Dacă doriți să faceți acest tip de aluat se pregătește untul din timp, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.

Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu se uită degetul pe butonul blender-ului, ci se apasă de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.

Se adaugă 1 lingură de apă rece și se mai dau câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu se exagerează cu apa, dacă e prea multă atunci crusta va fi tare.

Se scoate aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei se încearcă o frământare, asta până se leagă puțin. Se face o bilă de aluat și se apasă în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu se frământă prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se introduce la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.

Se scoate aluatul de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Se taie în două: o bucată mai mică ( se pune înapoi în frigider) și una mai mare. Cea mare se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până ajunge la dimensiunea și forma dorită. Se așează în tava rotundă și se lasă aluatul să atârne pe margini. Se îndepărtează excesul de aluat și se fac niște ciupituri, forme pe margine ( foto).

Nu e necesar să ungeți tava, este suficient unt în aluat.

UMPLUTURA

 6-8 mere mici de grădină, curățate de coajă și tăiate în cuburi

1 lingură de unt

3 linguri de zahăr

3 linguri zahăr brun

suc de lămâie proaspăt stors

câteva nuci si alune din pădurea din spatele casei, puțin prăjite și tăiate mai mărunt

1 linguriță mix de : scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară, anason, puțin ghimbir – condimente pentru turtă dulce

1 ou amestecat cu 2 linguri lapte pentru uns

 

Într-o tigaie mai înaltă, se adaugă merele și untul. Se călesc la foc mediu vreo 5 minute, apoi se adaugă zahăr și zahărul brun, cu sucul de lămâie și mirodeniile. Se amestecă de câteva ori și se lasă merele să se caramelizeze. Când lichidul lăsat se îngroașă și începe să scadă, se adăugă nucile și alunele. Se îndepărtează de pe foc atunci când merele sunt caramelizate și bucătăria dvs. miroase a Crăciun.
 
În tava pregătită cu aluat se adaugă compoziția de mere și se lasă deoparte.
 
Se scoate de la frigider cea de-a doua bucată de aluat. Se pregătește identic cu prima doar că după ce se întinde foaia se taie în fâșii de 1-1,5 cm lățime. Se așează fâșiile de aluat peste compoziția de mere după un model de zăbrele (foto). Fâșiile de aluat se lipesc printr-o apăsare ușoară de marginea foii de jos, apoi cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul bătut toate porțiunile vizibile ale aluatului.
 
Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 °C  aproximativ 40-45 minute până se rumenește frumos.
Se lasă la răcit…dar dacă nu mai aveți răbdare se servește direct din tavă acompaniată de niște înghețată de vanilie.
 

Cantitatea este suficientă pentru 6-8 persoane.
 
  Rețeta o puteți vedea și în noul număr al revistei VEG

 

 

 

 

Placinta Americana cu mere
Serves 6
Write a review
Print
Ingredients
  1. ALUATUL
  2. 300 gr. făină
  3. 1 linguriță sare
  4. 75 gr. zahăr
  5. 200 gr. unt înghețat ( adică introdus la congelator vreo câteva ore )
  6. 4-6 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
  7. UMPLUTURA
  8. 6-8 mere mici de grădină, curățate de coajă și tăiate în cuburi
  9. 1 lingură de unt
  10. 3 linguri de zahăr
  11. 3 linguri zahăr brun
  12. suc de lămâie proaspăt stors
  13. câteva nuci si alune din pădurea din spatele casei, puțin prăjite și tăiate mai mărunt
  14. 1 linguriță mix de : scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară, anason, puțin ghimbir – condimente pentru turtă dulce
  15. 1 ou amestecat cu 2 linguri lapte pentru uns
Instructions
  1. ALUAT
  2. Cantitățile sunt suficiente pentru a obține aluatul necesar pentru o tavă rotundă de 22 cm și grilajul de deasupra.
  3. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat se pregătește untul din timp, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
  4. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu se uită degetul pe butonul blender-ului, ci se apasă de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
  5. Se adaugă 1 lingură de apă rece și se mai dau câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu se exagerează cu apa, dacă e prea multă atunci crusta va fi tare.
  6. Se scoate aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei se încearcă o frământare, asta până se leagă puțin. Se face o bilă de aluat și se apasă în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu se frământă prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se introduce la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
  7. Se scoate aluatul de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Se taie în două: o bucată mai mică ( se pune înapoi în frigider) și una mai mare. Cea mare se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până ajunge la dimensiunea și forma dorită. Se așează în tava rotundă și se lasă aluatul să atârne pe margini. Se îndepărtează excesul de aluat și se fac niște ciupituri, forme pe margine ( foto).
  8. Nu e necesar să ungeți tava, este suficient unt în aluat.
  9. UMPLUTURA
  10. Într-o tigaie mai înaltă, se adaugă merele și untul. Se călesc la foc mediu vreo 5 minute, apoi se adaugă zahăr și zahărul brun, cu sucul de lămâie și mirodeniile. Se amestecă de câteva ori și se lasă merele să se caramelizeze. Când lichidul lăsat se îngroașă și începe să scadă, se adăugă nucile și alunele. Se îndepărtează de pe foc atunci când merele sunt caramelizate și bucătăria dvs. miroase a Crăciun.
  11. În tava pregătită cu aluat se adaugă compoziția de mere și se lasă deoparte.
  12. Se scoate de la frigider cea de-a doua bucată de aluat. Se pregătește identic cu prima doar că după ce se întinde foaia se taie în fâșii de 1-1,5 cm lățime. Se așează fâșiile de aluat peste compoziția de mere după un model de zăbrele (foto). Fâșiile de aluat se lipesc printr-o apăsare ușoară de marginea foii de jos, apoi cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul bătut toate porțiunile vizibile ale aluatului.
  13. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 °C aproximativ 40-45 minute până se rumenește frumos.
  14. Se lasă la răcit…dar dacă nu mai aveți răbdare se servește direct din tavă acompaniată de niște înghețată de vanilie.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/

Plăcintă cu mere


Related Posts

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

    S-au cerut tarte rustice… Hmmm ce să fie, ce să fie ??? Am căpșuni mari și frumoase, o tufă de mentă în fereastră și niște lime rămase de la  cocktailurile fără alcool de duminică …  așa că am decis să mă provoc la […]

Crostate cu mascarpone si portocale rosii

Crostate cu mascarpone si portocale rosii

Tarta cu portocale. Rețetă aluat franțuzesc pate brisse cu umplutura de mascarpone și portocale roșii. Crostate cu portocale



3 thoughts on “plăcintă americană cu mere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.