Știu că este o rețetă banală și că nu există gospodină care să nu știe să facă salată de vinete. Dar în fiecare gospodărie are alte preferințe. De ce??? pentru că fiecare o face după rețeta învățată acasă.
Ei bine aceasta este rețeta mamei mele.
În primul rând faceți rost de vinete. Aveți grijă să alegeți vinete cărnoase, fac salata mai cremoasă.
Eu am găsit și vinete albe. Pot să vă spun atât : au același gust dar mult mai puțini sâmburi.
Uleiul folosit să fie un ulei pe cât se pate fără aromă şi gust puternic de genul ulei de măsline care schimbă total gustul, folosiți de exemplu un ulei de struguri .
Ceapa să fie albă , ca să nu se vadă în salată. Folosiți un aparat de tăiat ceapa sau o răzătoare pentru a o mărunți cât mai bine.
Bunnnnnn…..Si acum coacerea vinetelor.
Înţepaţi pielea vinetelor cu o scobitoare înainte de a le aşeza pe grătar. Altfel riscați să vă explodeze în faţă (vă spun din experienţă, deoarece soţul meu a păţit-o ultima dată).
sau
Aveţi nevoie de foc , de flacără pentru a se coace cât mai bine.
Le puneţi pe gratar şi le urmăriţi îndeaproape, întorcându-le de câte ori este nevoie.
Tot procedeul de coacere al vinetelor, indiferent de culoare, ar trebui să dureze vreo 30 minute.
Se îndepărtează de pe foc şi se acoperă cu un șervet de bucătărie vreo 10 minute, ca să se răcească puţin şi să se înmoaie coaja.
Cum verificați dacă vinetele sunt coapte??? Când o desfaceți trebuie să fie albă în interior, inclusiv sâmburii. Dacă este mov e nefăcută.
sau
Când s-au mai răcit puţin se curaţă de coajă . Eu fac acest lucru cu o lingură. Dacă au fost coapte corespunzator se vor curăţa foarte uşor de pe coajă, ca la cartoful copt.
După ce au fost curățate de coajă, se întind pe un blat de lemn, se lasă să se scurgă puţin şi apoi se mărunţesc cu ajutorul unui tocător de lemn . Niciodată să nu folosiţi ustensile din alt material decât lemn, nu folosiţi obiecte metalice sau roboţi de bucătărie, deoarece vor toca şi seminţele care dau un gust amar şi înnegresc vinetele.
Vinetele tocate se pun într-un castron şi se adăugă ulei puţin câte puţin, ca la maioneză. Veţi vedea că începe să se lege.
Ca să vă dați seama dacă mai e sau nu necesar să puneţi ulei, gustaţi.
Se adaugă apoi sare , piper şi ceapa tocată foarte fin. Puteţi de asemenea să puneţi ceapa pe o farfurioară separat, în cazul în care aveţi mofturoşi la masă şi nu suportă ceapa în mâncare.
Serviți această salată tartinată pe pâine prăjită. Să nu uitaţi şi de câteva felii de roşii.
Să aveţi poftă !!!!
1 thought on “Clasica salată de vinete”