Pentru că iarna a fost anul acesta cum a fost, rozmarinul din fereastra mea a rămas verde. Ne-a ocolit până săptămâna trecută când a trebuit musai să fac ceva cu el și asta repede până nu îngheață.
Povestea sună cam așa: mă duc și eu sa-mi cumpăr fructe și legume de la magazinul de cartier. Mă așez la rând foarte civilizat. Mă uit pe rafturi și ochesc o lădiță plină de portocale roșii și mă gândesc: a mea ești…
În fața mea o doamnă bine îmbrăcată întreabă:” îi drept că aveți portocale roșii?? unde??”
Vânzătoarea draguță îi arată lădița ochită de mine. Și ca să vezi răspuns: „Mvai da ce urâte îs, au coja așe mată și îs tare prăpădite. Am văzt io la supermarket din alea mari și lucioase și care îți alunecă printre dește de sănătoase ce sunt”.
Pam pam !!
Și uite așa m-am făcut cu o lădiță de portocale roșii…bio (scria pe lădiță).
Ingrediente:
- portocale roșii, clementine/mandarine și alte citrice de iarnă
- sare de mare
- ulei de măsline
- câteva fire de rozmarin proaspăt
- foarte puțin zahăr brun
Metoda:
Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Citricele se taie felii și se așează într-o tavă căptușită cu hârtie de copt. Încercați să folosiți citrice fără sâmburi.
Se stropesc cu ulei de măsline și se asezonează cu sare. Poate și o pișcătură de zahăr.
Adăugați acum și rozmarinul (tăiat mărunt). Și gata munca. Se dau la cuptor pentru vreo 15-20 minute, timp în care vă ocupați de niște grătare.
Scoateți citricele coapte din cuptor și lăsați-le vreo 5 minute să se odihnească, până se adună lumea la masă.
Se servesc calde acompaniate de niște grătare!!!
Să aveți o zi minunată și un week-end plin de frumos ♥
- portocale roșii, clementine/mandarine și alte citrice de iarnă ( fără sâmburi)
- sare de mare
- ulei de măsline
- câteva fire de rozmarin proaspăt
- foarte puțin zahăr brun
- Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
- Citricele se taie felii și se așează într-o tavă căptușită cu hârtie de copt.
- Se stropesc cu ulei de măsline și se asezonează cu sare. Poate și o pișcătură de zahăr.
- Adăugați acum și rozmarinul (tăiat mărunt). Se dau la cuptor pentru vreo 15-20 minute.
- Scoateți citricele coapte din cuptor și lăsați-le vreo 5 minute să se odihnească.
- Se servesc calde acompaniate de niște grătare!!!
Adaptată după Joy the Baker
Rosemary Roasted Winter Citrus
Just love this blood oranges… Warm and salty sweet oranges… Straight off the pan.
Ingredients:
Blood oranges, mandarins/clementines
Olive Oil
Salt
Sugar
Fresh Rosemary
Preheat oven to 180C (350F).
Line a pan with parchment paper. Slice up fruit into small wedges and place on the pan.
Sprinkle with olive oil, salt, just a touch of sugar and rosemary.
Roast for 15ish minutes. Remove from the oven. Allow to rest for 10 minutes, then serve warm.
Serve them as a side dish with roasted meat.
Boy oh boy !! Lunch was so good.
I would have never in a million years thought of roasting citrus fruits. This looks amazing. Good job.
P.S. We love Romanian food!
Thank you for your visit and lovely comment. I love Romanian food too 😉
I search and search for new good recipes to go with food that I haven’t tried before and then I stumbled upon yours….. simply amazing!!! I loved this idea and served it to guests with a steak and sweet potato. Everyone was amazed not by my marvelous steak which is usually the case, but by the rosemary and blood oranges. Thank you so much for such originality!
Dear Tony, thank you for the nice comment and compliment!
Apropos rozmarin, al meu sade pe terasa intr-un ghiveci de teracota de acum 2 ani. In zapada, pe ger sau vant inghetat. Nu a suferit de loc.
In Italia, in nord, langa lacul Garda am vazut gard viu de rozmarin! Adica gard viu de 1-1.5 m inaltime, lung de nu vedeai cu ochii, numai rozmarin. Atunci mi-am spus ca desi Italia e mai la sud de noi, daca acolo rezista de ani de zile in pamant – la mine pe terasa, unde teoretic e mai ferit de geruri – musai sa ii mearga bine:-)
Asa ca adaug mai nou rozmarin in mai tot ce se poate. La dulce nu am asociat, da’ exista un inceput pentru orice! Mai ales ca e de fapt garnitura la ceva sarat.
Danke!
Andrea și al meu poate scapă 😉 și sa vezi atunci veselie !!!
As fi foarte curioasa sa mananc asa ceva, cred ca as ramane placut impresionata!