Supă de ceapă
Voi știți cum e supa asta?? Supa franțuzească de ceapă e o poveste: ceapa caramelizată, dulce, aromată, perfect echilibrată cu brânză Gruyère, care împreună cu hribii au transformat o supă banală în acel fel de mâncare care te face să simți și ultima suflare a iernii.
De fiecare dată când am văzut-o prezentată la tv am vrut să o încerc și eu…dar vorba aia cât de bună poate să fie o supă de ceapă??? O, da tare m-am înșelat…este minunată, dar trebuie avută răbdare la prepararea ei, altfel, nu veți obține decât o fiertură fără gust.
INGREDIENTE pentru supa de ceapă:
- 2 cepe albe
- 2 cepe galbene
- 2 cepe roșii
- 2 cepe eșalote
- 100 gr. unt
- ulei de măsline
- 1 cană de hribi uscați
- 1 cană vin alb sec
- o legătură de salvie proaspătă
- câteva rămurele de cimbru
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- 2 căței de usturoi
- 8 felii baghetă ( de vreo 2 cm grosime)
- 1 cană brânză Gruyere răzuită
- 1/2 cană Parmigiano-Reggiano ( opțional)
- 2 l supă de legume/pui/vită
Cum fac supa de ceapă?
- În primul rând toată ceapa se taie julien, foarte fin.
- Se pun hribii la hidratat în apă fierbinte.
- Într-o oală mai mare se pun untul și 2 linguri de ulei de măsline. Se lasă să se încingă puțin și se adaugă ceapa.
- Salvia și cimbrul se legă și se adaugă peste ceapă.
Toate ierburile se îndepărtează atunci când supa e gata.Adăugați după gust sare și piper, puneți un capac și lăsați pe foc mic vreo 45-50 minute. Amestecați din când în când ca să nu se prindă. De capac aveți nevoie doar în primele 30 min. Trebuie să aveți răbdare deoarece o ceapă caramelizată perfect, dulce și plină de aromă se obține în timp.(rezistați tentației de a grăbi procesul) - După vreo 35 de minute, adăugați vinul.
- Se scurg hribii, dar se păstrează apa. Aceștia se taie mărunt și se adaugă peste ceapă.
- Adăugați apoi 1 cană din apa de la hribi și supa. Lăsați să fiarbă încă vreo 10-15 minute.
Între timp pregătiți bagheta pe care o tăiați felii, mai groase și preîncălziți cuptorul.
- Prăjiți bagheta pe ambele părți până devine aurie și apoi frecați-o bine cu usturoi. Presărați deasupra brânza Gruyere și mai băgați la cuptor încă vreo 2 minute.
- Adăugați condimente în supă după gust și pregătiți ramekin-uri/bolurile în care o mâncați. Aveți grijă ce fel de vase folosiți deoarece le veți băga în cuptor.
- Cu un polonic umpleți bolurile, introduceți pâinea prăjită în supă și presărați deasupra și mai multă brânză, apoi dați din nou la cuptor .
- O frunza de salvie și câteva picături de ulei de măsline și e gata pentru a fi savurată.
Atenție arde !!!!!
Supa de ceapa cu hribi
Ingredients
Directions
supa de ceapa
Alte supe la fel de bune
Interesant… Pozele sunt super, deci cu siguranta as gusta!
Simona te pup !