Galette – Ei și am aflat și rețeta!!! și acum v-o împărtășesc și vouă :)♥
INGREDIENTE galette
pentru aluat
- 150 gr. făină
- 120 gr. unt înghețat
- 1/2 linguriță sare
- un strop de piper proaspăt râșnit
- 1/2 linguriță zahăr
- 3 linguri apă rece
pentru fructe
- 1 cană de căpșuni proaspete
- 2 linguri oțet balsamic
- 4 linguri miere
- un strop de piper proaspăt râșnit
- 1 linguriță făină
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță făină de migdale
- 1 ou
cum fac galette?
Aluatul :
- Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
- Se adaugă în blender făina + sarea + piperul + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Fructele:
- Căpșunile se taie în felii, se pun într-un vas împreună cu 1 lingură de oțet balsamic și 2 linguri de miere. Se agită vasul cu simț de răspundere să nu se strivească fructele. Se lasă să stea cel puțin o oră în repaus, dar cel mai bine ar fi peste noapte.
- Și acum că este o nouă zi, avem și aluatul și fructele pregătite. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea și forma dorită.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se transferă aluatul întins pe hârtia de copt.
- Amestecați făina, zahărul și făina de migdale și presărați mijlocul aluatului.
- Peste aluat se întind fructele scurse de zeama lăsată peste noapte, cu ajutorul unei palete cu gauri.
-
NU ARUNCAȚI zeama de pe căpșuni.
- Atenție: lăsați cel puțin 2 cm liberi pe margine pentru a putea întoarce aluatul. Împăturiți marginile peste căpșuni, lăsând mijlocul neacoperit.
- Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița.
- Se dă la cuptor vreo 25- 30 min. până aluatul devine galben auriu.
- Intre timp zeama lăsată de căpșuni o dați în clocot împreună cu lingura de oțet balsamic rămasă și cele 2 de miere. Lăsați să fiarbă până se îngroașă.
- Serviți galette caldă presărată cu piper proaspăt și sos de oțet balsamic și miere.
galette cu capsuni, otet balsamic si piper
2016-05-27 11:17:14
Ingredients
- pentru aluat
- 150 gr. făină
- 120 gr. unt înghețat
- 1/2 linguriță sare
- un strop de piper proaspăt râșnit
- 1/2 linguriță zahăr
- 3 linguri apă rece
- pentru fructe
- 1 cană de căpșuni proaspete
- 2 linguri oțet balsamic
- 4 linguri miere
- un strop de piper proaspăt râșnit
- 1 linguriță făină
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță făină de migdale
- 1 ou
Instructions
- Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
- Se adaugă în blender făina + sarea + piperul + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
- Căpșunile se taie în felii, se pun într-un vas împreună cu 1 lingură de oțet balsamic și 2 linguri de miere. Se agită vasul cu simț de răspundere să nu se strivească fructele. Se lasă să stea cel puțin o oră în repaus, dar cel mai bine ar fi peste noapte.
- Și acum că este o nouă zi, avem și aluatul și fructele pregătite. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea și forma dorită.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se transferă aluatul întins pe hârtia de copt.
- Amestecați făina, zahărul și făina de migdale și presărați mijlocul aluatului.
- Peste aluat se întind fructele scurse de zeama lăsată peste noapte, cu ajutorul unei palete cu gauri.
- NU ARUNCAȚI zeama de pe căpșuni. Atenție: lăsați cel puțin 2 cm liberi pe margine pentru a putea întoarce aluatul. Împăturiți marginile peste căpșuni, lăsând mijlocul neacoperit.
- Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița.
- Se dă la cuptor vreo 25- 30 min. până aluatul devine galben auriu.
- Intre timp zeama lăsată de căpșuni o dați în clocot împreună cu lingura de oțet balsamic rămasă și cele 2 de miere. Lăsați să fiarbă până se îngroașă.
- Serviți galette caldă presărată cu piper proaspăt și sos de oțet balsamic și miere.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/