Prăjitură întoarsă !!
De abia aștept să apară fructele proaspete care să facă din prăjitura asta ceva și mai și decât este deja.
Este genul de prăjitură care place până și copiilor mofturoși, are puține ingrediente și se face foarte ușor.
Nu vreau să vă țin la povesti prea mult deoarece știu că vă mănâncă palma să o încercați.
Așa că haideți să pornim cuptoarele.
INGREDIENTE
Pentru fructe:
- 250 gr. zahăr ( pentru caramelizat )
- 25 gr. unt
- 2 mere
- 1 cană merișoare (cranberries) deshidratate ( care se pun la hidratat în apă caldă aprox. 1 oră)
Pentru aluat:
- 125 gr. făină
- 1 linguriță praf de copt
- un strop de sare
- 85 gr. unt, la temperatura camerei
- 100 gr. zahăr brun
- 1 ou
- 1 lingură suc de mere
- 120 ml. lapte
METODA
Pentru caramel:
Totul începe cu alegerea vaselor termorezistente pe care le veți folosi. Dacă folosiți una singură atunci zahărul se va carameliza direct în ea. În cazul în care optați pentru vase mai mici, puteți fie să caramelizați zahărul în fiecare vas prin introducerea lor în cuptor, fie într-un vas mai mare și apoi transferați doar caramelul obținut. Important este să se caramelizeze zahărul. Să aveți grijă să nu se ardă deoarece va fi amar și strică tot.
Deci să presupunem că aveți 4-5 ramekinuri pregătite. Puneți zahărul într-o tigaie la foc mic și amestecați până ajunge la culoarea chihlimbarului, adică s-a caramelizat. Îndepărtați tigaia de pe foc, adăugați untul și amestecați până acesta se topește. Turnați imediat caramelul obținut în ramekinuri, mișcând până se acoperă uniform partea de jos a fiecăruia.
Pentru fructe:
Se curăță merele, se scoate frumos cotorul și se taie rondele. Merișoarele hidratate se scot din apă. Se împart feliile de măr intre ramekinuri și se suprapun ușor. La fel faceți și cu merișoarele.
Pentru aluat:
Se amestecă împreună faina, praful de copt și sarea într-un castron, și se pune deoparte. Se pune untul și zahărul într-un bol mare și se bate la viteza medie-mare, cu un mixer electric, până se obține o cremă luminoasă și pufoasă, aproximativ 3 minute. Se adaugă oul și sucul de mere și se mixează până se combină complet. Se adaugă o treime din făină și lapte, alternativ și se mixează aluatul la viteză mică până la omogenizare; repetați de două ori.
Împărțiți aluatul printre ramekinuri, netezind-ul ușor peste fructe.
Dați la cuptor și coaceți vreo 20-30 de minute, până devin brun-aurii.
Când sunt gata, scoateți din cuptor și cu vârful unui cuțit desprindeți marginile, apoi răsturnați cu grijă pe farfurii individuale.
Just perfect !
- 250 gr. zahăr ( pentru caramelizat )
- 25 gr. unt
- 2 mere
- 1 cană merișoare (cranberries) deshidratate ( care se pun la hidratat în apă caldă aprox. 1 oră)
- 125 gr. făină
- 1 linguriță praf de copt
- un strop de sare
- 85 gr. unt, la temperatura camerei
- 100 gr. zahăr brun
- 1 ou
- 1 lingură suc de mere
- 120 ml. lapte
- Pentru caramel: Totul începe cu alegerea vaselor termorezistente pe care le veți folosi. Dacă folosiți una singură atunci zahărul se va carameliza direct în ea. În cazul în care optați pentru vase mai mici, puteți fie să caramelizați zahărul în fiecare vas prin introducerea lor în cuptor, fie într-un vas mai mare și apoi transferați doar caramelul obținut. Important este să se caramelizeze zahărul. Să aveți grijă să nu se ardă deoarece va fi amar și strică tot.
- Deci să presupunem că aveți 4-5 ramekinuri pregătite. Puneți zahărul într-o tigaie la foc mic și amestecați până ajunge la culoarea chihlimbarului, adică s-a caramelizat. Îndepărtați tigaia de pe foc, adăugați untul și amestecați până acesta se topește. Turnați imediat caramelul obținut în ramekinuri, mișcând până se acoperă uniform partea de jos a fiecăruia.
- Pentru fructe: Se curăță merele, se scoate frumos cotorul și se taie rondele. Merișoarele hidratate se scot din apă. Se împart feliile de măr intre ramekinuri și se suprapun ușor. La fel faceți și cu merișoarele.
- Pentru aluat: Se amestecă împreună faina, praful de copt și sarea într-un castron, și se pune deoparte. Se pune untul și zahărul într-un bol mare și se bate la viteza medie-mare, cu un mixer electric, până se obține o cremă luminoasă și pufoasă, aproximativ 3 minute. Se adaugă oul și sucul de mere și se mixează până se combină complet. Se adaugă o treime din făină și lapte, alternativ și se mixează aluatul la viteză mică până la omogenizare; repetați de două ori.
- Împărțiți aluatul printre ramekinuri, netezind-ul ușor peste fructe.
- Dați la cuptor și coaceți vreo 20-30 de minute, până devin brun-aurii.
- Când sunt gata, scoateți din cuptor și cu vârful unui cuțit desprindeți marginile, apoi răsturnați cu grijă pe farfurii individuale.
Pentru cate ramekinuri e compozitia? iese un tortulet din aceasta? 😀
Buna Georgiana, aluatul a fost suficient pentru 6 ramekinuri deci este suficient si pentru o forma de tort.