Cred că v-am tot spus că mi-e nu-mi prea place carnea de miel. Cu omul însă e o altă poveste … el este mare fan și de câte ori are ocazia cere miel. Poate nu neapărat gătit după metoda tradițională, dar mielul e miel oricum l-ai găti.
Și am găsit aceste minunate fileuri, care erau de pe un miel născut și crescut în Noua Zeelandă așa zicea eticheta, unde cred că și iarba are alt gust. Nu am întrebat mai multe, ci le-am cumpărat rapid și m-am pregătit să-mi surprind omul.
și a fost surprins…. de un preparat mai mult decât delicios !!!
Pentru miel:
- file de miel de Noua Zeelandă
- ulei de măsline
- usturoi
- ierburi proaspete: rozmarin, oregano, cimbru
- sare și piper
- lămâie
Pentru piureul de mazăre:
- 1 cană și jumătate de mazăre
- 2 linguri de unt
- 75 gr. smântână de gătit
- o mână de mentă proaspătă
- lămâie
- sare
Pentru cartofii mov :
- cartofi mov
- ulei de măsline
- sare și piper
- boia de ardei dulce
- opțional rozmarin și usturoi
METODA:
- Se adaugă într-un mojar: ierburile, vreo 3 căței de usturoi, ulei de măsline, sare și piper, câțiva stropi de lămâie.
- Se învârte pisălogul până se obține o pastă, cu care ungeți temeinic fileurile de miel. Le așezați apoi într-o pungă împreună cu restul marinadei, sigilați punga și dați la frigider peste noapte. A doua zi scoateți de la frigider și începeți pregătirile.
- Cartofii. În cazul în care nu găsiți cartofi mov, folosiți cartofi noi. Cartofii se spală foarte bine sub jet de apă cu un burete și se pun la fiert în coajă. Când sunt aproape fierți se scot și se lasă să se răcească.
- Preîncălziți cuptorul la 220 °C.
- Se taie cartofii în două jumătăți și apoi fiecare la rândul lor în alte două jumătăți, totul în funcție de dimensiunea acestora. Pe cei mov nu a trebui decât să-i tai în două, deoarece erau mai mici. Se pregătește într-un vas mic un amestec realizat din ulei de măsline extra-virgin, sare, piper și boia de ardei dulce. Merge și niște rozmarin mărunțit, poate chiar un cățel de usturoi.
- Cartofii pregătiți se pensulează cu amestecul de ulei, apoi se așează ordonat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor până primesc o culoare frumoasă aurie. După vreo 15 min. verificați starea cartofilor și îi întoarceți pe cealaltă parte. Reduceți cuptorul la 180 °C.
- În timpul în care se prăjesc cartofii pregătiți mazărea.
- Mazărea. Se pune la fiert în apă cu puțină sare. Se fierbe vreo 5 minute până se înmoaie. Se scurge apa.
- Într-un blender se adaugă mazărea, untul, smântâna și menta proaspătă. Dați puls până obțineți o textură fină apoi adăugați lămâie, condimentați cu sare și piper după gust.
- File de miel. Încălziți o tigaie la foc mare. Adăugați puțin ulei de măsline. Fileurile de miel se adaugă în tigaia încinsă. Se prăjesc câte un minut pe fiecare parte, apoi se introduc în cuptorul încălzit la 180 °C, lângă tava cu cartofi.
- Gătiți mielul încă vreo 10 minute apoi scoateți din cuptor împreună cu cartofii, care ar trebui să fie gata dacă totul a mers ca la carte. Lăsați să se odihnească vreo 2 minute apoi tăiați și serviți.
- Piure de mazăre, cartofi copți și file de miel… o nebunie de gusturi, arome și culori.
- file de miel de Noua Zeelanda
- ulei de măsline
- usturoi
- ierburi proaspete: rozmarin, oregano, cimbru
- sare și piper
- lămâie
- 1 cană și jumătate de mazăre
- 2 linguri de unt
- 75 gr. smântână de gătit
- o mână de mentă proaspătă
- lămâie
- cartofi mov
- ulei de măsline
- sare și piper
- boia de ardei dulce
- Se adaugă într-un mojar: ierburile, vreo 3 căței de usturoi, ulei de măsline, sare și piper, câțiva stropi de lămâie.
- Se învârte pisălogul până se obține o pastă, cu care ungeți temeinic fileurile de miel. Le așezați apoi într-o pungă împreună cu restul marinadei, sigilați punga și dați la frigider peste noapte. A doua zi scoateți de la frigider și începeți pregătirile.
- Cartofii. În cazul în care nu găsiți cartofi mov, folosiți cartofi noi. Cartofii se spală foarte bine sub jet de apă cu un burete și se pun la fiert în coajă. Când sunt aproape fierți se scot și se lasă să se răcească.
- Preîncălziți cuptorul la 220 °C.
- Se taie cartofii în doua jumătăți și apoi fiecare la rândul lor în alte două jumătăți, totul în funcție de dimensiunea acestora. Pe cei mov nu a trebui decât sa-i tai în două, deoarece erau mai mici. Se pregătește într-un vas mic un amestec realizat din ulei de măsline extra-virgin, sare, piper și boia de ardei dulce. Merge și niște rozmarin mărunțit, poate chiar un cățel de usturoi.
- Cartofii pregătiți se pensulează cu amestecul de ulei, apoi se așează ordonat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor până primesc o culoare frumoasă aurie. După vreo 15 min. verificați starea cartofilor și îi întoarceți pe cealaltă parte. Reduceți cuptorul la 180 °C.
- În timpul în care se prăjesc cartofii pregătiți mazărea.
- Mazărea. Se pune la fiert în apă cu puțină sare. Se fierbe vreo 5 minute până se înmoaie. Se scurge apa.
- Într-un blender se adaugă mazărea, untul, smântâna și menta proaspătă. Dați puls până obțineți o textură fină apoi adăugați lămâie, condimentați cu sare și piper după gust.
- File de miel. Încălziți o tigaie la foc mare. Adăugați puțin ulei de măsline. Fileurile de miel se adaugă în tigaia încinsă. Se prăjesc câte un minut pe fiecare parte, apoi se introduc în cuptorul încălzit la 180 °C, lângă tava cu cartofi.
- Gătiți mielul încă vreo 10 minute apoi scoateți din cuptor împreună cu cartofii, care ar trebui să fie gata dacă totul a mers ca la carte. Lăsați să se odihnească vreo 2 minute apoi tăiați și serviți.
- Piure de mazăre, cartofi copți și file de miel… o nebunie de gusturi, arome și culori.
alt MIEL
Pozele voastre sunt intodeauna absolut incredibile! Eu faceam piureul de mazare cu lapte, dar cred ca cu smantana de gatit ar fi mult mai gustos.
Vai ce bine arata doamna! Extraordinar.