V-am rămas datoare cu o rețetă…. și asta repede până când nu trece sezonul ardeilor: Chutney de ardei copt, iute
După ce acu vreo câteva săptămâni am făcut magicul gem de pișcos, care by the way se termină cam repede, mi-am zis să încerc altceva iute… și uite așa am ajuns la acest chutney… care vreau să vă spun merge de minune lângă o friptură rece…
Ingrediente:
Pentru vreo 8 borcănașe am folosit:
15 ardei mari și roșii
15 ardei iuți ( dacă îl vreți iute de tot puteți pune mai mulți )
3-4 cepe roșii
rozmarin proaspăt, vreo 2 fire
foi de dafin
2 batoane de scorțișoară
200 gr. zahăr brun
100 ml. oțet balsamic
sare de mare și piper negru
ulei de măsline
Metoda:
În primul rând se îmbunează și se mituiește bărbatul din dotare să pregătească un foc. Apoi se anunță subtil că trebuie să prăjească și niște ardei…
Deci coaceți ardeii, inclusiv cei iuți până se înnegresc și fac bășici peste tot. Când sunt gata se așează într-un vas cu capac sau acoperit cu folie și se lasă la răcit ” în suc propriu”. Cam ca la zacuscă, deoarece reci se curăță mai ușor.
Îi curățați de coajă, îndepărtați cotorul, sâmburei și nervurile. Nu m-au pișcat mâinile deloc. M-am deșteptat de când cu gemul de pișcos. Am învățat să deleg, așa că i-a curățat mama care tot își căuta ceva de lucru pe lângă mine.
Cu ajutorul mașini de tocat am mărunțit grosier toți ardeii, dar puteți face asta și din cuțit.
Am curățat ceapa, am tocat-o și am pus-o la călit în ulei de măsline. Peste ceapă am adăugat rozmarinul tocat, foile de dafin și scorțișoara. Numărați foile de dafin adăugate ca să știți câte trebuie să scoateți afară la sfârșit. Eu am pus 5 și am scos 4, deci clar un borcănaș va fi mai aromat.
Când ceapa a devenit aurie și sticloasă am adăugat ardeii, zahărul și oțetul și am lăsat în continuare pe foc. Când lichidul a început să dispară și chutney-ul a devenit gros și lipicios scoateți foile de dafin și scorțișoara și condimentați cu sare și piper, după gust.
Luați apoi borcane curate și sterilizate și umpleți-le cu acest minunat chuntney.
La ora la care scriu această rețetă au mai rămas doar 3 borcane din cele 8 făcute acu 2 săptămâni. Omul a făcut o adevărată pasiune pentru acest chutney, măcar atât dacă tot a fost responsabil cu coacerea ardeilor…
Chutney de ardei
Poftă bună !!!
Sursa Jamie Oliver
minunat arata!
Na fain, inca o reteta pe gustul meu, dar asta chiar ca numai la anul o incerc 😛 (asa am zis si la piscos si pana la urma nu m-am abtinut sa nu fac si bine am facut).
Pupici
Arata de nu-i adevarat!Imi plaaaace.
Pup!
O alta bunatate marca Alex! 🙂
Intr-adevar excelenta reteta. Si partea cu dependenta este adevarata!
Foarte frumos blogul!
Tudor bine ai venit in bucataria mea. Multumesc pentru aprecieri.
Minunata reteta:) inca fierb la ea,sper sa iasa bine chiar daca stau toata noaptea:)))
Buna Cris, astept vesti 😛