Melci cu scortisoara
Astăzi vreau să vă povestesc despre cel mai bun remediu împotriva frigului… de vreo câteva zile mă încearcă o răceală la care nu reușesc nici cum să-i dau de cap. Am încercat eu tot felul de ceaiuri și supe cremă, remedii băbești și alte minuni dar se pare că cel mai bine mi-au făcut acești melci cu scorțișoară și un pumn de medicamente de la farmacie. Poate să nu funcționeze la voi… dar asta nu însemnă că nu sunt delicioși și că merită încercați.
ALUAT melci cu scorțișoară
- 600-650 gr. făină ( depinde de cât cere aluatul)
- 2 linguri drojdie uscată ( un pliculeț )
- 240 ml. lapte
- 75 gr. unt
- 75 gr. zahăr
- un vârf de cuțit de sare
- 3 ouă
UMPLUTURA
- 125 gr. unt
- 125 gr. zahăr brun
- 1 lingură scorțișoară
- 150-200 gr. de amestec de nuci, fistic, alunele caju, arahidele și alunele de pădure
- 1 lingură făină
glazura la alegere
METODA –
pentru aluat puteți folosi: mixerul, mașina de făcut pâine, chiar și mâna proprie. Eu am ales însă mixerul. Pentru că am și merită să-l laud. In viața fiecăruia există mai multe etape…la mine în bucătărie există doar două: înainte și după KA.
În bolul mixerului echipat cu paleta pentru aluat, se adăugă jumătate din cantitatea de făină și drojdia.
Într-un vas se pune la încălzit laptele, untul, zahărul și sarea. La încălzit, nu e bine să fiarbă, trebuie doar să se topească untul.
Laptele călduț se adaugă peste făină puțin câte puțin, cu mixerul pornit pe treapta 1.
Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul.
În final adăugați și restul de făină, atât cât e necesar pentru a obține un aluat elastic. Formați o minge de aluat, așezați-o într-un vas uns cu unt/ulei, acoperiți cu folie de plastic alimentară și puneți vasul într-un loc cald al bucătăriei dvs.
În 1 1/2 până la 2 ore aluatul se va dubla ca dimensiune.
Cum se face umplutura pentru melci cu scorțișoară?
În blender/râșniță se combină zahărul brun, nucile și scorțișoara. Puls până se obține un amestec semifin. În alt bol amestecați untul rece, amestecul de nuci și făina. Folosiți degetele până obțineți un amestec cu aspect sfărâmicios. Se pune deoparte.
Aluatul crescut se ciupește pentru a elibera aerul și apoi se întinde pe planșeta presărata cu făină. Se întinde o foaie dreptunghiulară peste care se adaugă umplutura de nuci până la 1 cm de la margine.
Se unge cu puțin lapte marginea aluatului și se începe rularea până se formează o spirală mare.
Aluatul rulat se taie în felii de 3-4 cm. care se așează în tava tapetata cu hârtie de copt. Eu am obținut 12 melci pentru o tavă de 35×25.
Acoperiți tava cu folie de plastic alimentară și lăsați încă 40 min – 1 oră să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.
Pensulați puțin lapte deasupra melcilor și dați la cuptorul preîncălzit la 180 grade vreo 20-30 min. sau până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.
Când sunt gata scoateți din cuptor și pensulați încă odată lapte deasupra. Veți auzi cu sfârâie.
Lăsați vreo 5-10 minute sa se răcească și sunt gata de servire.
Și cireașa de pe tort :
glazura de zahăr cu care stropiți acești melci. ( 60 gr. zahăr pudră amestecat cu 1-2 linguri de zahăr)
Poftă bună la melci cu scortisoara!
- ALUAT
- 600-650 gr. făina ( depinde de cât cere aluatul)
- 2 linguri drojdie uscată ( un pliculeț )
- 240 ml. lapte
- 75 gr. unt
- 75 gr. zahăr
- un vârf de cuțit de sare
- 3 ouă
- UMPLUTURA
- 125 gr. unt
- 125 gr. zahăr brun
- 1 lingură scorțișoară
- 150-200 gr. de amestec de nuci, fistic, alunele caju, arahidele și alunele de pădure
- 1 lingură făină
- Pentru aluat puteți folosi: mixerul, mașina de făcut pâine, chiar și mâna proprie.
- În bolul mixerului echipat cu paleta pentru aluat, se adăugă jumătate din cantitatea de făină și drojdia.
- Într-un vas se pune la încălzit laptele, untul, zahărul și sarea. La încălzit, nu e bine să fiarbă, trebuie doar să se topească untul.
- Laptele călduț se adaugă peste făină puțin câte puțin, cu mixerul pornit pe treapta 1.
- Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul.
- În final adăugați și restul de făină, atât cât e necesar pentru a obține un aluat elastic. Formați o minge de aluat, așezați-o într-un vas uns cu unt/ulei, acoperiți cu folie de plastic alimentară și puneți vasul într-un loc cald al bucătăriei dvs.
- În 1 1/2 până la 2 ore aluatul se va dubla ca dimensiune.
- Intre timp Umplutura: În blender/râșniță se combină zahărul brun, nucile și scorțișoara. Puls până se obține un amestec semifin. În alt bol amestecați untul rece, amestecul de nuci și făina. Folosiți degetele până obțineți un amestec cu aspect sfărâmicios. Se pune deoparte.
- Aluatul crescut se ciupește pentru a elibera aerul și apoi se întinde pe planșeta presărata cu făină. Se întinde o foaie dreptunghiulară peste care se adaugă umplutura de nuci până la 1 cm de la margine.
- Se unge cu puțin lapte marginea aluatului și se începe rularea până se formează o spirală mare.
- Aluatul rulat se taie în felii de 3-4 cm. care se așează în tava tapetata cu hârtie de copt. Eu am obținut 12 melci pentru o tavă de 35×25.
- Acoperiți tava cu folie de plastic alimentară și lăsați încă 40 min – 1 oră să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.
- Pensulați puțin lapte deasupra melcilor și dați la cuptorul preîncălzit la 180 grade vreo 20-30 min. sau până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.
- Când sunt gata scoateți din cuptor și pensulați încă odată lapte deasupra. Veți auzi cu sfârâie.
- Lăsați vreo 5-10 minute sa se răcească și sunt gata de servire.
- Se servesc stropiți cu glazură de zahăr formată din 1-2 linguri de zahăr pudră amestecat cu 60 gr. apă
[:]
Te invit cu drag sa participi: http://retete-haplea.ro/va-invitam-la-concurs-misterios/
si sunt si gustosi 🙂
Cat de mult imi plac!!
La Multi Ani!!
Simona te pup si la multi ani si tie!!!
cea ce faci tu acolo nu se cheama gatit, se cheama arta.
Mvai Florin multumesc :”>
Prima data, am mancat melci ca cei din reteta postata de tine in urma cu vreo 10 ani de la o patiserie. Sunt pur si simplu deliciosi. Anii au trecut si nu i-am scos din reteta mea lunara 🙂 Recomand cu cea mai mare placere.
uuuuuu tare ma bucur ca au fost pe placul tau 🙂
Dumnezeule, arata incredibil!!!