Tortul acesta este pur și simplu delicios.
Această rețetă este something to remember. Fiecare felie este pandișpan pufos plin de cacao și multă cremă caramel. Pot spune că este o cremă de zahăr ars delicioasă, dulce, cremoasă perfectă pentru orice ocazie.
Când vine vacanta știu că zilele vor fi pline de muncă și de călătorii de vară. Vara îmi doresc rețete simple, fără probleme, proaspete și, desigur, cu un gust delicios. Ca de obicei! Deserturile sunt considerate complicate dar puteți să simplificați lucrurile și să obțineți un rezultat ”de-ți dai ochii peste cap”. Acest tort pufos cu cremă de zahăr ars este exemplul perfect!
Îmi place să mănânc.
Și îmi place să mănânc bine și de aceea am crescut mici bucătari. V-am tot povestit în ultimii ani despre implicarea băieților mei în bucătărie. Între timp însă au crescut și sunt adolescenți în toată puterea cuvântului. Și sunt extrem de mândră și de bucuroasă în același timp. Mândră de mine pentru că i-am ținut aproape de tot ce înseamnă bucătărie încă de când au învățat să umble, mândră de ei pentru că au învățat și dezvoltat o grămadă de abilități și bucuroasă pentru că beneficiază de pe urma acestei implicări toată lumea din jurul lor.
Nu prea îmi convine câteodată atitudinea și aerul de adolescent rebel pe care îl emană dar în ceea ce privește preparatele lor culinare sunt pe zi ce trece tot mai bune și mai reușite. Ca acest tort !
Cremă de zahăr ars cu pandișpan
- 250 gr. zahăr (pentru caramel)
Crema caramel
- 4 ouă
- 1 cutie lapte condensat
- 300 ml. lapte
Pandișpan cu cacao
- 2 ouă
- 120 ml. lapte
- 180 gr. zahăr
- 6 linguri de ulei
- 6 lingurițe de cacao
- 200 gr. făină
- 1 linguriță praf de copt
Încălzesc cuptorul la 180 grade C.
Cum fac caramelul?
Întâi și-ntâi topesc zahărul pentru caramel. Am folosit o tavă bundt de 22 cm. Am topit zahărul pe foc până a căpătat o culoare aurie. Când zahărul s-a topit complet am stins focul și am rotit tava până când fundul și pereții tăvii s-au îmbrăcat cu caramel. Am dat vasul deoparte să se răcească.
Cum fac crema de zahăr ars?
În vasul mixerului adaug ouăle întregi. Amestec până la omogenizare.
Apoi adaug lapte condensat și lapte. Mixez din nou până obțin un amestec pufos.
Torn compoziția de ouă în vasul cu caramelul răcit.
Cum fac pandișpanul ?
Adaug într-un bol toate ingredientele pentru pandișpan și mixez până se omogenizează.
Adaug aluatul obținut peste compoziția de ouă.
Acopăr tava cu folie de Al. și o așez într-o altă tavă în care adaug apă fierbinte.
Dau la cuptorul preîncălzit la 180 Grade C cu ventilația pornită pentru 1 oră.
Important !!! Din când în când deschid ușa cuptorului și adaug cca 30 ml – 50 ml de apă rece în vasul cu apă ca să evit fierberea în clocote. Dacă apucă să clocotească se vor forma găurele în cremă și nu va avea acel aspect fin.
Când este gata închid cuptorul, las tortul încă 10 minute în vasul cu apă, apoi îndepărtez folia și îl las să se răcească complet la temperatura camerei.
Tortul răcit, îl pun în frigider până a doua zi. Asta doar dacă stau bine cu răbdarea și poftele.
Înainte de a răsturna tortul, desprind cu un cuțit aluatul de pe marginile cratiței. Eu am zgâriat puțin tava dar dacă ești atent poți evita treaba asta.
Aleg un platou cu capac și margini mai înalte (crema are mult sirop). Așez platoul deasupra tăvii și cu o mișcare rapidă, răstorn tortul pe platou.
Și acum cea mai mare satisfacție este să văd tot siropul acela bun de caramel cum însiropează pandișpanul. Yummy!!
M-am jucat mult cu crema de zahăr ars. A fost desertul cu care mi-am început aventura în bucătărie. Îmi place oricum dar mai mai ales în tort de mere sau cu orez cu lapte.
Acesta este cel mai simplu desert de vară complicat!! Cremă de zahăr cu pandișpan !!
Cremă de zahăr ars cu pandișpan
Ingredients
- 250 gr. zahăr (pentru caramel)
- Crema caramel
- 4 ouă
- 1 cutie lapte condensat
- 300 ml. lapte
- Pandișpan cu cacao
- 2 ouă
- 120 ml. lapte
- 180 gr. zahăr
- 6 linguri de ulei
- 6 lingurițe de cacao
- 200 gr. făină
- 1 linguriță praf de copt
Directions
- Step 1 Încălzesc cuptorul la 180 grade C.
- Step 2 Întâi și-ntâi topesc zahărul pentru caramel. Am folosit o tavă bundt de 22 cm. Am topit zahărul pe foc până a căpătat o culoare aurie. Când zahărul s-a topit complet am stins focul și am rotit tava până când fundul și pereții tăvii s-au îmbrăcat cu caramel. Am dat vasul deoparte să se răcească.
- Step 3 În vasul mixerului adaug ouăle întregi. Amestec până la omogenizare. Apoi adaug lapte condensat și lapte. Mixez din nou până obțin un amestec pufos.
- Step 4 Torn compoziția de ouă în vasul cu caramelul răcit.
- Step 5 Adaug într-un alt bol toate ingredientele pentru pandișpan și mixez până se omogenizează.
- Step 6 Adaug aluatul obținut peste compoziția de ouă.
- Step 7 Acopăr tava cu folie de Al. și o așez într-o altă tavă în care adaug apă fierbinte. Dau la cuptorul preîncălzit la 180 Grade C cu ventilația pornită pentru 1 oră.
- Step 8 Când este gata închid cuptorul, las tortul încă 10 minute în vasul cu apă, apoi îndepărtez folia și îl las să se răcească complet la temperatura camerei. Tortul răcit, îl pun în frigider până a doua zi.
- Step 9 Înainte de a răsturna tortul, desprind cu un cuțit aluatul de pe marginile cratiței.
- Step 10 Aleg un platou cu capac și margini mai înalte (crema are mult sirop). Așez platoul deasupra tăvii și cu o mișcare rapidă, răstorn tortul pe platou.
- Step 11 Important !!! Din când în când deschid ușa cuptorului și adaug cca 30 ml – 50 ml de apă rece în vasul cu apă ca să evit fierberea în clocote. Dacă apucă să clocotească se vor forma găurele în cremă și nu va avea acel aspect fin.
View this post on Instagram