lasagna vegetariană
A început școala…
de vreo 2 luni aștept ziua asta. Vorba doamnei învățătoare: ” de marți vă dau liber de la 8 la 16, de luni până vineri”. Mulțumesc frumos – de abia aștept să respir.
Nu știu cum se face că de câte ori merg la cumpărături cu o listă bine stabilită de acasă și cu un meal plan făcut cu grijă, ajung de cumpăr de 3 ori mai multe lucruri, bineînțeles de care nu am nevoie sau mai bine zis care nu fac parte din meniul programat.
La sfârșitul săptămânii am ajuns în Selgros deorece aveam nevoie de rechizite, lucru care se întâmplă o dată pe an. Norocul meu este o doamnă învățătoare minunată care ne-a pregătit o listă de rechizite care vor satisface copilul tot anul școlar.
lasagna vegetariană
Și cu lista în mână, cu doi copii agățati după mine am ajuns la Selgros, care încă odată s-a dovedit a fi pe măsura așteptărilor. În doar 1 oră am găsit tot ceea ce scria în lista doamnei învățătoare si bineînțeles mult mai multe minuni pe care probabil nu le vor folosi niciodată. Dar asta este, atunci când te duci cu copiii la cumpărături este un risc pe care trebuie să ți-l asumi.
Și iar m-am luat cu poveștile mele și am uitat esențialul: cât timp copiii s-au plimbat printre caiete și creioane colorate am dat o fugă la raionul de brânzeturi de unde m-am ales cu o grămadă de produse lactate. Și pentru că văzusem undeva o fotografie care nu-mi dădea pace mi-am achizițonat cele necesare pentru a pregăti minunea de mai jos.
SOS MARINARA
- 1 ceapă galbenă tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
lasagna vegetariană
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa și călește la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Se adaugă usturoiul și se mai gătește încă 1 minut. Se adaugă apoi vinul și se lasă să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Se amestecă apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
Se acoperă și se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Se amestecă ocazional pentru a preveni arderea.
Se îndepartează de pe foc, se scot frunzele de busuioc și se lasă să se răcească.
RULOURILE
- 2 dovlecei galbeni și 2 zucchini, tăiați longitudinal cu ajutorul unui peeler
- 200 gr. ricotta
- 1/2 ceașcă de parmezan proaspăt ras
câteva bile de mozzarella mărunțite ( vreo 20 ) - 3-4 frunze proaspete de busuioc, tocate
- puțin oregano uscat
1 ou mare
sare, pentru extragerea apei din dovlecei - fulgi de ardei roșu
Cu ajutorul peelerului se taie dovleceii în fâșii longitudinale. Se așează apoi pe un grătar și se presară cu sare. Se lasă să stea timp de aproximativ 10-15 minute. Veți vedea că se formează la suprafața dovleceilor niște picuri mari de apă care se îndepărtează cu ajutorul unui prosop de hârtie, apoi se repetă operațiunea și cu partea cealaltă.
Excesul de sare și apa se îndepartează cu un prosop de hârtie.
Umplutura :
Se preîncălzește cuptorul la 180 ° C.
Într-un castron se amestecă ricotta, busuiocul, jumătate din cantitatea de parmezan, jumătate din mozzarella și oul. Se amestecă bine.
Într-o tavă ( a mea are 20 x 30 cm) se întind câteva linguri de sos marinara.
Asamblarea rulourilor de dovlecel se face foarte ușor. Se întinde fâșia de dovlecel pe o suprafață plană. Se adaugă mai întâi 1-2 linguri din amestecul de ricotta, apoi se adaugă o lingură de sos marinara peste ricotta și se rulează ușor. Rulourile obținute se adaugă în tavă, în picioare. Se repetă operațiunea până când tava se umple de rulouri.
Sosul de marinara rămas se răspândește deasupra rulourilor. Se presară parmezanul rămas și restul de mozzarella.
Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 30 minute, până când brânza de la suprafață primește o frumoasă culoare aurie.
lasagna vegetariană
După ce s-a odihnit 5- 10 minute, preparatul se servește acompaniat de un vin roșu Valpolicella.
( am citit în niște cărți deștepte despre Food and Wine Pairing și am aplicat… într-adevăr se potrivesc de minune).
lasagna vegetariană
- SOS MARINARA
- 1 ceapă galbenă tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
- RULOURILE
- 2 dovlecei galbeni și 2 zucchini, tăiați longitudinal cu ajutorul unui peeler
- 200 gr. ricotta
- 1/2 ceașcă de parmezan proaspăt ras
- câteva bile de mozzarella mărunțite ( vreo 20 )
- 3-4 frunze proaspete de busuioc, tocate
- puțin oregano uscat
- 1 ou mare
- sare, pentru extragerea apei din dovlecei
- fulgi de ardei roșu
- SOS MARINARA: Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa și călește la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Se adaugă usturoiul și se mai gătește încă 1 minut. Se adaugă apoi vinul și se lasă să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Se amestecă apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
- Se acoperă și se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Se amestecă ocazional pentru a preveni arderea.
- Se îndepartează de pe foc, se scot frunzele de busuioc și se lasă să se răcească.
- RULOURILE: Cu ajutorul peelerului se taie dovleceii în fâșii longitudinale. Se așează apoi pe un grătar și se presară cu sare. Se lasă să stea timp de aproximativ 10-15 minute. Veți vedea că se formează la suprafața dovleceilor niște picuri mari de apă care se îndepărtează cu ajutorul unui prosop de hârtie, apoi se repetă operațiunea și cu partea cealaltă.
- Excesul de sare și apa se îndepartează cu un prosop de hârtie.
- Umplutura : Se preîncălzește cuptorul la 180 ° C.
- Într-un castron se amestecă ricotta, busuiocul, jumătate din cantitatea de parmezan, jumătate din mozzarella și oul. Se amestecă bine.
- Într-o tavă ( a mea are 20 x 30 cm) se întind câteva linguri de sos marinara.
- Asamblarea rulourilor de dovlecel se face foarte ușor. Se întinde fâșia de dovlecel pe o suprafață plană. Se adaugă mai întâi 1-2 linguri din amestecul de ricotta, apoi se adaugă o lingură de sos marinara peste ricotta și se rulează ușor. Rulourile obținute se adaugă în tavă, în picioare. Se repetă operațiunea până când tava se umple de rulouri.
- Sosul de marinara rămas se răspândește deasupra rulourilor. Se presară parmezanul rămas și restul de mozzarella.
- Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 30 minute, până când brânza de la suprafață primește o frumoasă culoare aurie.
Mai multa lasagna AICI
3 thoughts on “Lasagna vegetariană – Dovlecei, sos marinara, brânzeturi…la cuptor”