Gem de Căpșuni cu Rabarbăr și Lămâiță
Dacă vă gândiți la un astfel de gem vreau să vă spun că aveți nevoie de ceva pregătire și talent ( e musai să aveți un actor în familie).
Pentru început se ia copilul cu părul bălai și se trimite să se dea bine pe lângă vecina cu cei mai drăguți iepurași ( dar și cele mai mari tufe de rabarbăr). Vă prefaceți că vă recuperați copilul și din una-într-alta vă întoarceți acasă cu rabarbăr, mult rabarbăr…așa cu frunze cu tot.
Vă aduceți aminte că v-ați dus de fapt după copil și iară mergeți înapoi. De data asta vă alegeți și cu un animal de companie ( pe care din motive de locuimlablocsinuavembalcon l-am lăsat lângă mama lui cu promisiunea de al vizita săptămânal).
Vă spun eu copilul cu părul bălai a făcut totul, fără el nu aveam gem anul ăsta.
Ingrediente pentru gem
- 1,600 kg căpșuni
- 1,200 kg rabarbăr ( cântărit după ce l-am curățat de piele și l-am tăiat în bucăți mici)
- 750 gr. zahăr
- 10-15 frunze mari de lămâiță ( sau mentă )
- 1 măr mare tăiat în 4
- sucul de la o lămâie ( opțional)
Cum fac gem de căpșuni?
1. Tijele de rabarbăr se curăță de coajă și se taie în bucăți mici.
2. Se strivesc căpșunile. Se cere din nou ajutorul copilului cu păr bălai, căruia i se dă pe mână unealta aia de strivit cartofi.
3. Puneți toate fructe la fiert în oala de gem ( adică una mare și încăpătoare și dacă e posibil cu fundul dublu)
4. Când vi se par fierte trageți oala de pe foc și cu ajutorul mixerului stick transformați totul în pasta.Ok, acest pas nu e necesar dacă vă place ca gemul să aibă textură și să se simtă fructele. Ai mei băieți însă se strâmbă dacă gemul nu e fin.
5. Pasta obținută se pune din nou pe foc și se adaugă zahărul. Adăugați mărul tăiat în 4, cu tot cu coajă – conține multă pectină și va ajuta la gelificarea gemului.
6. Adăugați frunzele de lămâiță întregi, va fi mai ușor la sfârșit când le vom scoate afară. Acum adăugați și sucul de lămâie.
7. Se lasă un foc moderat spre mic până începe să fiarbă, amestecând constant ….
Dacă face spume, culegeți spuma cu o spumieră, deoarece nu va dispărea prin fierbere .
8. Nu uitați să amestecați constant, în special spre sfârşit pentru a evita afumarea lui.
Folosind o linguriță gustați gemul. S-ar putea să fie nevoie de mai mult zahăr.
Ați mai adăugat și tot e prea acru ????
No problem…mai adăugați zahăr, așteptați să se topească și cu altă linguriță gustați din nou.
Notați undeva exact ce cantitate de zahăr ați adăugat. Dacă va fi o rețetă bună pentru familia voastră, veți dori să faceți acest gem fără atâtea degustări.
Cantitatea de zahăr necesară la un gem este în funcție de gusturile fiecăruia.
Când ați terminat și ați ajuns la gustul dorit ar trebui să aveți o chiuvetă plină de lingurițe.
Atenție !!!! Gemul poate fi extrem de fierbinte !!!
9. Când considerați că este gata opriți focul şi picurați o cantitate mică de gem pe o farfurie lăsată din timp în congelator. Lăsați să se răcească câteva minute și dacă atunci când înghiontiți gemul face riduri, treaba dvs. este aproape gata. Dacă nu, gătiți ceva mai mult, opriţi focul şi testaţi gemul din nou.
Foarte important să ștergeți constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
10. Să nu uitați să sterilizați borcanele. Se încălzește cuptorul la 100 grade C (cu ventilator pornit). Se pun 10-15 borcane curate în cuptor timp de 15 minute.
11. Când gemul este gata, să nu uitați să scoateți afară bucățile de măr și frunzele de lămâiță. Și nu cumva să le aruncați la gunoi. Nimic nu se compară cu o porție de orez cu lapte și mere fierte în gem.
Gemul se toarnă în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de oră. După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează într-un loc întunecat şi răcoros.
Ce pot să vă spun mai mult… Baftă la gemut !!!
Vaaaaai ce fain e acolo la tine!!!!
De la fructe,gemuri,animale si pan’ la puiul tau cu ochii ca cerul!Trimite ajutorul ala mic si pan’ la mine;-)
Va pupacesc!!!
Multumim … Angelica ❤
Mmm, grozav!
Mmm, va trimit un borcan ???
Nu am mai mancat niciodata in combinatia asta, dar arata nemaipomenit!
Este cea mai cea combinatie !!! Rocsy te pup
Salut Alex,ti-am descoprit blogul prin intermediul site-ului „FoodEpix”.Sunt incantata tare mult de fotografiile tale si de retete.Felicitari!
Violeta bine ai venit !!! si Muuuuulllllllltumesc…
Am reusit sa gasesc in sfarsit rubarbar si intentionez sa fac maine niste gem…O singura nelamurire am 🙂 cum reusesti sa pastrezi culoarea aia asa frumoasa la gem?…
Ma bucur ca te-ai decis sa încerci… si referitor la culoarea gemului: asa e ea 🙂
🙁 eu nu ma mai joc. Chestia cu inghiontitu’ nu-mi iese niciodata si culoarea nu este asa frumoasa ca a ta :(…nu este culoarea aia vie, frumoasa, apetisanta…mmm:(
Astept maine pareri de la apropiati ca la ora asta toata lumea dorme 🙂