Supă de leurdă
Când ai o grămadă de leurdă adunată cu tot dragul de niște prieteni binevoitori faci o cură cu usturoi sălbatic numai bună în perioada asta.
Leurda are ceva magic. Pentru mine. Mă întreba cineva dacă există un preparat pe care l-aș mânca toată viața. Ei bine cartofii prăjiți cu usturoi și maioneză. Nu m-aș putea sătura niciodată. Usturoiul poate avea diferite forme: mujdei, aioli și chiar usturoi sălbatic aka leurdă. Pentru că usturoiul rocks!!
Ce ai nevoie pentru supă cremă de leurdă?
2 legături mari de leurdă ( sau cât prinzi în 2 pumni)
2 cartofi, tăiați cubulețe
1 ceapă, tocată
25 gr. unt ( un cub)
1 litru supă concentrată de legume / stock / fond
100 ml smântână 35%
sare si piper, după gust
Cum faci supa de usturoi sălbatic?
Speli leurda și o tai grosier.
Topești untul într-o cratiță mare la foc mic. Adaugi cartofii tăiați cuburi și ceapa tocată. Agiți până se acoperă bine cu unt, apoi condimentezi cu sare și piper. Reduci focul, acoperi cu capac și lași să se gătească încet vreo 7-8 minute sau până când legumele sunt moi. Amesteci din când în când, astfel încât legumele să nu se lipească și să nu se ardă.
Când legumele s-au înmuiat adaugi stocul și lași la fiert vreo 15-20 min., apoi adaugi leurda și mai lași încă 2 minute.
Nu găti prea mult deoarece leurda își va pierde culoarea verde proaspătă și aroma.
Acum scoți blenderul de mână și dai puls până se omogenizează. Eu fac asta direct în oală dar poți să o faci și în bolul special al blenderului.
Odată obținută supa crema adaugi smântâna.
Când e vorba de smântână, eu folosesc Artesana. Nu fac reclamă ci doar îmi place enorm și mă gândeam că poate sunteți curioși.
După ce adaugi smântâna condimentezi cu sare și piper, după gust.
O servești fierbinte cu pâine prăjită, crostini, grisine sau crutoane. Mie personal îmi place să adaug și semințe și nuci prăjite.
Să nu-mi spuneți că nu e ce mai bună zamă de usturoi. Chiar dacă e sălbatic.
Alte rețete cu LEURDĂ
Supă cremă de leurdă
Ingredients
- 2 legături mari de leurdă ( sau cât prinzi în 2 pumni)
- 2 cartofi, tăiați cubulețe
- 1 ceapă, tocată
- 25 gr. unt ( un cub)
- 1 litru supă concentrată de legume / stock / fond
- 100 ml smântână 35%
- sare si piper, după gust
Directions
- Step 1 Speli leurda și o tai grosier.
- Step 2 Topești untul într-o cratiță mare la foc mic. Adaugi cartofii tăiați cuburi și ceapa tocată. Agiți până se acoperă bine cu unt, apoi condimentezi cu sare și piper. Reduci focul, acoperi cu capac și lași să se gătească încet vreo 7-8 minute sau până când legumele sunt moi. Amesteci din când în când, astfel încât legumele să nu se lipească și să nu se ardă.
- Step 3 Când legumele s-au înmuiat adaugi stocul și lași la fiert vreo 15-20 min., apoi adaugi leurda și mai lași încă 2 minute.
- Step 4 Nu găti prea mult deoarece leurda își va pierde culoarea verde proaspătă și aroma.
- Step 5 Acum scoți blenderul de mână și dai puls până se omogenizează. Eu fac asta direct în oală dar poți să o faci și în bolul special al blenderului.
- Step 6 Odată obținută supa crema adaugi smântâna.
- Step 7 După ce adaugi smântâna condimentezi cu sare și piper, după gust.
- Step 8 O servești fierbinte cu pâine prăjită, crostini, grisine sau crutoane. Puteți adăuga semințe și nuci prăjite.
Rețeta inspirată din Recipes From My Mother de Rachel Allen.
Faină rețetă și îți împărtășesc afinitatea pentru usturoi și leurdă 🤗