Zamă! Asta-i una scurtă și clasică, de aci, de la Ardeal.
Călesc în puțin ulei niște slăninuță/kaiser. Peste ea adaug salata verde ( spălată și uscată, ruptă în bucăți ) și vreo 2 căței de usturoi storși. Le las împreună la călit până salata se înmoaie. Adaug apoi apă și las să fiarbă. Când e aproape gata o dreg, adică fac un liezon fără făină, din gălbenuș cu smântână pentru gătit din aia grasă.
După ce am dres zama, aceasta nu se mai ţine pe foc decât până când începe să fiarbă. Și întotdeauna la foc mic.
Am acrit-o cu oțet din vin alb. Sare și piper după gust.
În funcție de „nevoi” mai puteți adăuga și mai mult usturoi. Ideea e să obțineți ceva lăptos, acrișor, usturoiat și tare gustos.
Separat am trântit o omletă din ouă de prepeliță așa cum scrie la carte. Omleta am tăiat-o bucăți și am adăugat-o în zamă înainte să o servesc.
Alta ciorba cu salata
Asa o fac si eu….hmmm, ce-mi mai place zama asta! 🙂
Pupici