galette cu capsuni, otet balsamic si piper

galette cu capsuni, otet balsamic si piper

0 Comments

 

 

galette cu capsuni, otet balsamic si piper

O seară la castel??? cum sună asta?? de vis, nu-i așa??? și dacă mai pui niște oameni minunați ai obținut satisfacție maximă.

In Iași există niște oameni tare buni care fac lucruri mărețe. Am fost invitată să particip la Balul de la Castel.(cel puțin virtual) … Nu am fost niciodată acolo dar pot să vă spun că va fi ceva de povestit nepoților. Balul de la Castel va avea loc pe 15 iunie 2016 la Restaurant Castel și este un eveniment caritabil, organizat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany care ajută prin programele sale copiii cu nevoi speciale, oferă burse pentru elevii din mediul rural și asigură sprijin psiho-social pentru tinerii în situații dificile emoțional.

Ediția a 5-a a Balului de la Castel este construită în jurul unei călătorii fascinante în 5 orașe spectaculoase ale lumii: Paris, Barcelona, Veneția, Las Vegas și Tokyo.

 Și cum americanii au de toate de la toți…călătoria și povestea mea culinară va începe acolo, în Las Vegas.

Chiar dacă Galette este un termen folosit în Bucătăria franceză, cele mai bune galette mâncate de mine au fost pe o străduță din Spring Valley, într-o locație small and cozy numită La Maison de Maggie. Nu am cuvinte să descriu ce arome și ce miresme am încercat în acel loc…am trecut ceva ani dar gândul mi-a rămas la aceste minunate galette.

Poate voi știți alte povesti din Las Vegas și poate pentru uni din voi Las Vegas înseamnă Barbecue ribs, BLT, Philly cheese steak, Hot dogs și multe alte minunații, dar plăcinta/ tarta mea spuneți-i voi cum vreți a meritat toți banii.

Ei și am aflat și rețeta!!!  și acum v-o împărtășesc și vouă :)♥

 

galette cu capsuni, otet balsamic , piper

 

INGREDIENTE

pentru aluat

 • 150 gr. făină
 • 120 gr. unt înghețat
 • 1/2 linguriță sare
 • un strop de piper proaspăt râșnit
 • 1/2 linguriță zahăr
 • 3 linguri apă rece

pentru fructe

 • 1 cană de căpșuni proaspete
 • 2 linguri oțet balsamic
 • 4 linguri miere
 • un strop de piper proaspăt râșnit
 • 1 linguriță făină
 • 1 linguriță zahăr
 • 1 linguriță făină de migdale
 • 1 ou

 

METODA:

Aluatul :

 • Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
 • Se adaugă în blender făina + sarea + piperul + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
 • Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
 • Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.

 capsuna

Fructele: 

 • Căpșunile se taie în felii, se pun într-un vas împreună cu 1 lingură de oțet balsamic și 2 linguri de miere. Se agită vasul cu simț de răspundere să nu se strivească fructele. Se lasă să stea cel puțin o oră în repaus, dar cel mai bine ar fi peste noapte.

miere

 • Și acum că este o nouă zi, avem și aluatul și fructele pregătite. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea și forma dorită.
 • Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se transferă aluatul întins pe hârtia de copt.
 • Amestecați făina, zahărul și făina de migdale și presărați mijlocul aluatului.
 • Peste aluat se întind fructele scurse de zeama lăsată peste noapte, cu ajutorul unei palete cu gauri.

galette cu capsuni deschisa

 

 • NU ARUNCAȚI zeama de pe căpșuni. Atenție: lăsați cel puțin 2 cm liberi pe margine pentru a putea întoarce aluatul. Împăturiți marginile peste căpșuni, lăsând mijlocul neacoperit.
 • Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița.

galette cu capsuni, inchisa

 • Se dă la cuptor vreo 25- 30 min. până aluatul devine galben auriu.
 • Intre timp zeama lăsată de căpșuni o dați în clocot împreună cu lingura de oțet balsamic rămasă și cele 2 de miere. Lăsați să fiarbă până se îngroașă.
 • Serviți galette caldă presărată cu piper proaspăt și sos de oțet balsamic și miere.

galette cu capsuni, otet balsamic

 

 

galette cu capsuni, otet balsamic si piper
Write a review
Print
Ingredients
 1. pentru aluat
 2. 150 gr. făină
 3. 120 gr. unt înghețat
 4. 1/2 linguriță sare
 5. un strop de piper proaspăt râșnit
 6. 1/2 linguriță zahăr
 7. 3 linguri apă rece
 8. pentru fructe
 9. 1 cană de căpșuni proaspete
 10. 2 linguri oțet balsamic
 11. 4 linguri miere
 12. un strop de piper proaspăt râșnit
 13. 1 linguriță făină
 14. 1 linguriță zahăr
 15. 1 linguriță făină de migdale
 16. 1 ou
Instructions
 1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
 2. Se adaugă în blender făina + sarea + piperul + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
 3. Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
 4. Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Acest tip de aluat se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
 5. Căpșunile se taie în felii, se pun într-un vas împreună cu 1 lingură de oțet balsamic și 2 linguri de miere. Se agită vasul cu simț de răspundere să nu se strivească fructele. Se lasă să stea cel puțin o oră în repaus, dar cel mai bine ar fi peste noapte.
 6. Și acum că este o nouă zi, avem și aluatul și fructele pregătite. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea și forma dorită.
 7. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se transferă aluatul întins pe hârtia de copt.
 8. Amestecați făina, zahărul și făina de migdale și presărați mijlocul aluatului.
 9. Peste aluat se întind fructele scurse de zeama lăsată peste noapte, cu ajutorul unei palete cu gauri.
 10. NU ARUNCAȚI zeama de pe căpșuni. Atenție: lăsați cel puțin 2 cm liberi pe margine pentru a putea întoarce aluatul. Împăturiți marginile peste căpșuni, lăsând mijlocul neacoperit.
 11. Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița.
 12. Se dă la cuptor vreo 25- 30 min. până aluatul devine galben auriu.
 13. Intre timp zeama lăsată de căpșuni o dați în clocot împreună cu lingura de oțet balsamic rămasă și cele 2 de miere. Lăsați să fiarbă până se îngroașă.
 14. Serviți galette caldă presărată cu piper proaspăt și sos de oțet balsamic și miere.
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/

 


Related PostsLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.