• Română
  • English

Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea

 
 
 
 
 
 
 Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ?  mie mi-a fost tare dor de voi !
Simt că va fi un an bun… voi ce ziceți ??? 
Și ca să-ți meargă bine tot anul trebuie să începi cu ceva dulce, nu ?? și apoi cu burta plină începi să te lauzi cum ți-ai petrecut sărbătorile ツ 
 
Să trecem la fapte. Se ia o rețetă mai veche și se upgradează vorba lui Rareș.
 
1.  Se caramelizează 4 linguri de zahăr într-o formă de tort ( sau o oală care se poate băga la cuptor). Caramelul obținut se întinde bine pe pereții vasului, apoi se lasă la rece până trosnește.
2.  3 mere suficient de mari, se curăță de coajă, se taie în jumătate și se scobesc. Se așează cu scobitura în sus în forma cu zahărul caramelizat. În fiecare scobitură se adaugă după pofta inimii nuci și biscuiți. Pe fiecare măr se pune un cubuleț de unt și se presară cu scorțișoară și zahăr brun.
3.  Este momentul să pornim cuptorul la 180 grade C. Se dau merele la cuptor vreo 20 de minute.
 
 
4.  Se face o cremă din 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 400 ml lapte cald și puțină esență de vanilie.
5.  Turnăm crema obținută peste mere și dăm din nou la cuptor pentru încă 30 de minute.
6. Până se coace crema pregătim un pandișpan din 4 ouă, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină, 1/2 linguriță praf de copt stins cu puțină lămâie, 1 lingură ulei de struguri și esență de vanilie. Se toarnă aluatul de pandișpan peste crema bine închegată și se dă la cuptor până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.
 
 

7.  După ce s-a copt blatul, lăsăm puțin să se răcească, apoi răsturnăm tortul pe un platou, dar nu ridicăm vasul în care l-am copt. Lăsăm vasul peste tort şi dăm la frigider câteva ore bune.

8.  Între timp se iau alte 2 mere se feliază subțire și se tăvălesc prin scorțișoară. Se așează frumușel pe o foaie de copt și se dau la cuptor ca să se usuce ( eu le-am lăsat 15 minute în cuptorul fierbinte dar închis, după ce am scos tortul).
9.  Foarte important : am primit de Crăciun o minune portocalie pe care era musai să v-o arăt și mai ales s-o testez.
 
 
10. Pregătim un aluat de bezea din 2 albușuri, 150 gr. zahăr pudră și o pișcătură cream of tartar, pe care o întindem peste tortul rece.  Cu ajutorul noii minuni din bucătăria mea ( a.k.a. the blowtorch ) am bronzat bezeaua și am servit-o unor oameni dragi mie.
Să nu uitați de feliile de mere puse la uscat !!!
 
 
Serviți cu drag și mai ales alături de oameni dragi !!!
 
 
 
 
 

 


Related Posts

Pavlova for Luv

Pavlova for Luv

  Azi e V’day…  Adevărul este că eu nu prea sunt un V’day person ( nu aruncați cu pietre, dar așa sunt eu ), dar când este vorba de mâncare nu pot spune nu. Așa că pentru mine această sărbătoare este ocazia ideală pentru a […]

Clătite cu zucchini și iaurt

Clătite cu zucchini și iaurt

  Este atât de urât afară încât nici chef de gătit nu am…așa că azi am încercat ceva super ușor, care în final s-a dovedit a fi de mare efect și foarte gustos !! Ingrediente :  2- 3 zucchini/dovlecei dați prin răzătoarea mică și scurși […]



23 thoughts on “Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.