Conopidă la cuptor?
Ce faci când ești în pană de idei și ai o grămadă de legume în frigider? Știu ce gândiți…de ce cumpăr produse fără să am un plan. Se mai întâmplă să mă duc flămândă la cumpărături și atunci e jale. Cumpăr fără să mă gândesc cum și în ce preparat le voi folosi. În general se întâmplă la raionul de legume-fructe când găsesc produse proaspete care parcă strigă efectiv după mine.
Deci am o conopida mare și de pane, piure, gratin m-am saturat. Nici pastele cu sos de conopidă nu mă mai încântă. Ce fac cu conopida mea ???
O fac la cuptor și o mănânc drept fel principal.
Conopidă la cuptor, cu boia afumată, parmezan, sos ranch și marinara
1 conopidă mare
1 linguriță boia afumată
1 linguriță sare
1/4 cană de ulei de măsline
1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
2-3 căței de usturoi tocat
1/2 cană Parmezan ras
pătrunjel proaspăt tocat
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C.
Desfaceți conopida în flori de aproximativ aceeași dimensiune.
Puneți buchețelele de conopidă într-un bol și adăugați deasupra uleiul de măsline, boiaua afumată, sarea și piperul.
Întindeți conopida condimentată pe o foaie de copt și dați la cuptor vreo de 20 de minute.
Îndepărtați din cuptor și împrăștiați deasupra usturoiul tocat, zgâlțâind tava pentru a le amesteca bine. Presărați parmezanul ras și mai dați la cuptor pentru încă 10 minute.
Serviți decorat cu pătrunjel tocat, mai mult parmezan ras și sosuri.
Eu am alăturat niște sos ranch și sos marinara.
Sos ranch
- 1/2 borcan maioneza
- 1/2 cutie mica iaurt grecesc
- câteva fire de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- 2-3 căței de usturoi tocați
- câteva fire mărar verde, tocat mărunt
- 1 linguriță sos Worcestershire
- 1 lingură suc proaspăt de lămâie
- sare și piper
Pregătiți ingredientele. Adăugați toate ingredientele într-un bol mic și amestecați energic.
SFAT: Sosul poate fi folosit imediat sau îl puteți pune la frigider pentru câteva ore pentru a se îngroșa.
Este un sos care poate fi păstrat la frigider câteva zile. E minunat pe sandwich-uri, salate sau doar pentru a scufunda în el ceva prăjit.
SOS MARINARA ( pentru un borcan mare)
- 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu sec
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adăugați ceapa și căliți la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Adăugați usturoiul și mai gătiți încă 1 minut. Adăugați apoi vinul și lăsați-l să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Amestecați apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
Acoperiți și lăsați la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Amestecați ocazional pentru a preveni arderea.
Îndepărtați de pe foc, scoateți frunzele de busuioc și lăsați să se răcească.
Alte rețete cu CONOPIDĂ
Conopidă la cuptor
Ingredients
- 1 conopidă mare
- 1 linguriță boia afumată
- 1 linguriță sare
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 2-3 căței de usturoi tocat
- 1/2 cană Parmezan ras
- pătrunjel proaspăt tocat
Directions
- Step 1 Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C.
- Step 2 Desfaceți conopida în flori de aproximativ aceeași dimensiune.
- Step 3 Puneți buchețelele de conopidă într-un bol și adăugați deasupra uleiul de măsline, boiaua afumată, sarea și piperul.
- Step 4 Întindeți conopida condimentată pe o foaie de copt și dați la cuptor vreo de 20 de minute.
- Step 5 Îndepărtați din cuptor și împrăștiați deasupra usturoiul tocat, zgâlțâind tava pentru a le amesteca bine. Presărați parmezanul ras și mai dați la cuptor pentru încă 10 minute.
- Step 6 Serviți decorat cu pătrunjel tocat, mai mult parmezan ras, niște sos ranch și sos marinara.
Sos RANCH
Ingredients
- 1/2 borcan maioneza
- 1/2 cutie mica iaurt grecesc
- câteva fire de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- 2-3 căței de usturoi tocați
- câteva fire mărar verde, tocat mărunt
- 1 linguriță sos Worcestershire
- 1 lingură suc proaspăt de lămâie
- sare și piper
Directions
- Step 1 Pregătiți ingredientele. Adăugați toate ingredientele într-un bol mic și amestecați energic.
- Step 2 Sosul poate fi folosit imediat sau îl puteți pune la frigider pentru câteva ore pentru a se îngroșa.
- Step 3 Este un sos care poate fi păstrat la frigider câteva zile. E minunat pe sandwich-uri, salate sau doar pentru a scufunda în el ceva prăjit.
SOS MARINARA
Ingredients
- 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu sec
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Directions
- Step 1 Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adăugați ceapa și căliți la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Adăugați usturoiul și mai gătiți încă 1 minut. Adăugați apoi vinul și lăsați-l să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Amestecați apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
- Step 2 Acoperiți și lăsați la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Amestecați ocazional pentru a preveni arderea.
- Step 3 Îndepărtați de pe foc, scoateți frunzele de busuioc și lăsați să se răcească.
3 thoughts on “Conopidă la cuptor cu ranch dressing”