Eu gătesc conopida în diferite feluri dar parcă tot gratinată este cea mai bună.
INGREDIENTE PENTRU CONOPIDĂ Gratinată
- conopidă, desfăcută în buchete mari
- 4 linguri unt nesărat, împărțit în 2
- 3 linguri făină
- 2 căni de lapte fierbinte
- un vârf cuțit nucșoară rasă
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 75 gr. parmezan proaspăt ras
- 150 gr. mozzarella
- 1 lingură de pesmet și un cub de unt – pentru uns tava
CUM FAC CONOPIDA GRATINATĂ?
Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Se pun la fiert buchetele de conopidă într-o oală mare cu apă sărată. Dacă doriți să scăpați de gustul predominant al conopidei puteți face asta doar adăugând un cartof în apa care fierbe. Nu fierbeți mai mult de 5-6 minute. Conopida trebuie doar să se înmoaie, deoarece doriți să rămână fermă. Se scurge și se dă deoparte.
Intre timp, se topesc 2 linguri de unt într-o cratiță medie la foc mic. Se adaugă făina, amestecând constant cu un tel, timp de 2 minute. Se toarnă laptele fierbinte în amestecul de unt și făină și se amestecă până când începe să fiarbă. Se fierbe, amestecând constant, timp de 1 minut sau până se îngroașă.
Se îndepărtează de pe foc, se adaugă sare, piper, nucșoară, jumătate din cantitatea de mozzarella și parmezan.
Conopida fiartă se adaugă în sos și se agită puțin cratița.
UN VAS TERMOREZISTENT SE UNGE CU UNT ȘI SE TAPETEAZĂ CU PUȚIN PESMET.
Se toarnă puțin sos pe fundul vasului. Se pune apoi conopida amestecată în sos și apoi răspândit restul de sos uniform în partea de sus. Se adaugă deasupra mozzarella. Se combină pesmetul cu parmezanul și se presară deasupra.
Se topesc 2 linguri de unt și se stropește compoziția. Se condimentează cu sare și piper.
Se dă la cuptor timp de 25 până la 30 minute, până când partea de sus se rumenește frumos.
Aruncați deasupra niște semințe de pin prăjite și serviți …
Se servește cald sau la temperatura camerei.
CONOPIDĂ GRATINATĂ LA CUPTOR
Ingredients
Directions