Rulourile ( rolls) cu scorțișoară și portocale roșii sunt un desert delicios și aromat, perfect pentru a fi savurat într-o zi friguroasă. Am făcut aceste rulouri dintr-un aluat pufos, presărat cu scorțișoară și zahăr brun, decorat cu o glazură de portocale roșii.
Textura aluatului se împletește perfect cu aroma caldă a scorțișoarei și a zahărului caramelizat, în timp ce glazura de portocale roșii adaugă o notă răcoritoare și puțin acrișoară.
Aceste rulouri sunt un desert rafinat și reconfortant, o alegere excelentă pentru o cină festivă sau pentru a încheia o masă într-un mod dulce și memorabil. Atât de memorabil încât veți repeta rețeta de câte ori aveți portocale, indiferent de culoare.
Ingrediente pentru Rulouri cu scorțișoară și portocale roșii
- 1 pachet de drojdie instant
- 175 ml lapte
- 50 ml suc de portocală roșie proaspăt stors
- 120 gr. unt
- 50 gr. zahăr brun
- un vârf de cuțit de sare
- coajă de la o portocală roșie necerată
- 320 gr făină plus cât e nevoie la frământare
- 2 linguri scorțișoară măcinată
Glazura
- zahăr praf
- suc de portocală roșie
Cum fac rulourile
Într-un pahar/bol mai mic se adaugă laptele, sucul de portocale și 50 gr. unt. Se dă la cuptorul cu microunde în 2 secvențe de 30 de secunde, până când amestecul se încălzește și untul se topește.
Se transfera amestecul în bolul de la mixer și se presară drojdia. Se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se activeze drojdia timp de 10 minute sau până când face bule.
Se foloseste mixerul dotat cu cârligul pentru frământare. Peste drojdie se amestecă coaja de portocală, 3 linguri de zahăr și sarea. Se adaugă făina în etape de 1/2 cană. Se amestecă până când toate ingredientele sunt combinate.
Aluatul trebuie să fie lipicios.
Se transferă pe o suprafață ușor presărată cu făină și se frământă aproximativ un minut până când se formează o bilă.
Se unge cu ulei un castron mare și se pune bila de aluat la crescut. Se acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop curat și se lasă să crească până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).
Se presară mai multă făină pe o suprafață netedă și se întinde aluatul într-un dreptunghi subțire. Se unge aluatul cu 3 linguri de unt topit și se presară uniform scorțișoara și zahărul deasupra.
Se rulează strâns aluatul și se taie în bucăți de 4-5 cm. Ar trebui să aveți aproximativ 10 rulouri.
Pentru a tăia se poate folosi ața dentară.
Se pregătește cu hartie de copt o tavă rotundă de 20 cm și se aranjează rulourile în interior. Se acoperă cu un prosop. Acum are loc o a doua creștere.
Se încălzește cuptorul la 180°C. În tot acest timp rulourile se lasă la crescut, acoperite.
Se întind 2 linguri de unt topit deasupra.
Se coc la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când se rumenesc. Se scot din cuptor și se stropesc cu glazură. Se servesc calde!
Pentru a face glazura:
se amestecă zahărul pudră și sucul proaspăt de portocale roșii până se obține textura dorită. ( la 1/2 cană de zahăr pudră merge aproximativ 2 linguri suc)
🔥 Se spune că lucrurile bune vin pentru cei care au răbdare… Eu n-am avut, am mâncat un rulou fierbinte și acum îmi ard papilele, dar n-a meritat așteptarea? Ooo, ba da! 🤤🍊
Fiecare mușcătură este o explozie de arome și texturi, care te invită să te răsfeți cu gustul dulce-acrișor al portocalelor roșii și parfumul inconfundabil al scorțișoarei.
🌀 Aceste rulouri cu portocale roșii sunt atât de pufoase și aromate, încât e posibil să le aud șoptindu-mi: ‘Mai ia unul… doar unul!’
Spoiler alert: nu m-am oprit la unul! 🍊😂
Alte rețete cu portocale roșii
Budinca de chia cu zmeură și portocale roșii
Tartelette cu Portocale roșii și Cremă de zahăr ars
Chec cu merișoare și portocale
Rețete de „cuibi de viespi” adaptați
Melci cu scorțișoară a.k.a cinnamon buns
Melci cu merișoare / Cranberry rolls
Rulouri răsucite cu afine și glazură din cremă de brânză
View this post on Instagram
Rulouri cu scorțișoară și portocale roșii

Ingredients
- • 1 pachet de drojdie instant
- • 175 ml lapte
- • 50 ml suc de portocală roșie proaspăt stors
- • 120 gr. unt
- • 50 gr. zahăr brun
- • un vârf de cuțit de sare
- • coajă de la o portocală roșie necerată
- • 320 gr făină plus cât e nevoie la frământare
- • 2 linguri scorțișoară măcinată
- Glazura
- • zahăr praf
- • suc de portocală roșie
Directions
- Step 1 Într-un pahar/bol mai mic se adaugă laptele, sucul de portocale și 50 gr. unt.Se dă la cuptorul cu microunde în 2 secvențe de 30 de secunde, până când amestecul se încălzește și untul se topește.
- Step 2 Se transfera amestecul în bolul de la mixer și se presară drojdia. Se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se activeze drojdia timp de 10 minute sau până când face bule.
- Step 3 Se foloseste mixerul dotat cu cârligul pentru frământare. Peste drojdie se amestecă coaja de portocală, 3 linguri de zahăr și sarea. Se adaugă făina în etape de 1/2 cană. Se amestecă până când toate ingredientele sunt combinate. Aluatul trebuie să fie lipicios.
- Step 4 Se transferă pe o suprafață ușor presărată cu făină și se frământă aproximativ un minut până când se formează o bilă.
- Step 5 Se unge cu ulei un castron mare și se pune bila de aluat la crescut. Se acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop curat și se lasă să crească până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).
- Step 6 Se presară mai multă făină pe o suprafață netedă și se întinde aluatul într-un dreptunghi subțire. Se unge aluatul cu 3 linguri de unt topit și se presară uniform scorțișoara și zahărul deasupra.
- Step 7 Se rulează strâns aluatul și se taie în bucăți de 4-5 cm. Ar trebui să aveți aproximativ 10 rulouri. Pentru a tăia se poate folosi ața dentară.
- Step 8 Se pregătește cu hartie de copt o tavă rotundă de 20 cm și se aranjează rulourile în interior. Se acoperă cu un prosop. Acum are loc o a doua creștere.
- Step 9 Se încălzește cuptorul la 180°C. În tot acest timp rulourile se lasă la crescut, acoperite.
- Step 10 Se întind 2 linguri de unt topit deasupra. Se coc la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când se rumenesc. Se scot din cuptor și se stropesc cu glazură.
- Step 11 Se servesc calde!
- Step 12 Pentru glazura: se amestecă zahărul pudră și sucul proaspăt de portocale roșii până se obține textura dorită. ( la 1/2 cană de zahăr pudră merge aproximativ 2 linguri suc)
- Step 13