Homemade Yogurt » Bucătăria familiei mele
Homemade Yogurt

Homemade Yogurt

0 Comments

 
 
In cazul în care doriți să experimentați ” Iaurtul de casă ” : azi vreau să vă aduc aminte o reţetă mai veche dar foarte folositoare în orice bucătărie.
Ştiaţi că este incredibil de ușor să faceţi propriul iaurt ? Iaurtul este iubit de majoritatea  copiilor dar şi de adulți, indiferent dacă este cu fructe sau simplu.
Nu ai nevoie de vaca ta, nu ai nevoie de lapte de la o vacă anume, nici nu ai nevoie de laboratorul propriu pentru „creșterea culturilor de iaurt”. Tot ce ai nevoie pentru a face iaurt de casă rapid și ușor este o cutie de iaurt simplu, lapte din comerț și alte câteva lucruri care sunt deja în bucătărie.

 


 

Instrumente pentru a face iaurt de casă

 
Aici sunt unele dintre instrumentele tipice (pentru simandicoși), de care aveți nevoie pentru a face iaurt de casă pentru copilul dumneavoastră și pentru toată familia :
  • oală din oțel inoxidabil
  • pânză(dacă doriți ulterior să obțineți și smântână, brânză)
  • sită plastic / strecurătoare
  • lingură din oțel inoxidabil sau linguriță de plastic
  • 3-4 borcane sterilizate
  • termometru
  • ladă frigorifică (opțional)
  • termos (se poate face iaurt de casă într-un termos) 
sau în cazul în care sunteți mai aproape de realitate aveți nevoie doar de o oală mare, aragaz, un deget iubitor de risc, de căldură și niște borcane.
 
Așadar se merge la piață/magazin local și se cumpără:
  • 2 litri de lapte integral, cu cât mai gras cu atât mai bine
  • un iaurt simplu pe care scrie:”conține culturi lactice probiotice ” sau puteți cumpăra doar culturii vii (și se adaugă pudra din 2-4 capsule de Acidophillus si Bifidus). Acestea se găsesc în secțiunile bio ale magazinului local.
  • opțional: lapte praf pentru a îngroșa consistența iaurtului și pentru un plus de conținut nutrițional.

 Și-acum, rețeta de iaurt de casa

 
 
  1. Am pus cei 2 litri de lapte la fiert, într-o oală mare în care se amestecă continuu pentru a nu se prinde de oală. Când începe să iasă aburi din el se ia de pe foc. Am oprit focul și-am stat vreo 40 min.
  2. Se toarnă într-un vas de sticlă ( sau se poate lăsa în oala în care a fiert) și se lasă să se răcească până când ajunge undeva la 40-42 grade C, sau vasul este călduț la atingere. Manualul interzice băgatul degetului în lapte pentru a măsura temperatura dar dacă nu aveți în dotare un termometru și aveți niște degete foarte curate ( chiar dacă nu este bine deloc) din când în când introduceți degetul  în lapte, ca să-i testați temperatura. (Temperatura la care trebuie să se lucreze e pe la 40 grade C, adică atunci când degetul înmuiat în lapte nu mai suferă.)
  3. Când laptele este călduț se toarnă un pahar de iaurt activ ( adică vreo 5-6 linguri) la temperatura camerei  și se amestecă ( se poate turna rapid în borcanele pregătite sau se lasă în vasul inițial).
  4.   Se acoperă și se pune la un loc călduț (aceleași 40-42 grade C). Şi aici aveți iarăși, n variante de a face asta:
    – pe calorifer
    – în cuptor
    – într-o geantă frigorifică, alături de câteva sticle cu apă fierbinte pentru a ţine cald
  5.  6-8 ore sunt suficiente, după care se poate introduce iaurtul în frigider .
 Aveți aici linkul de unde m-am inspirat. Poate vouă vă iese mai bine: Iaurt de casa.
 


Sau o altă metodă :

  1. 1 litru de lapte bio-proaspăt.
  2.  un iaurt bio. 
  3. 4-5 borcane
In fiecare borcan se pun cam 30 gr. iaurt. Se pune laptele la fiert până la 90 °C apoi se răcorește, sau folosiți lapte nefiert doar încălzit până la 42 grade. Se toarnă laptele peste iaurt și se amestecă bine. Se acoperă borcanele cu capace, dar nu se închid și se pun la loc călduț (asta vă scutește de cumpărat o iaurtieră)
Puteți stabiliza cuptorul la o temperatură de aproximativ 42°C, și lăsați borcanele acolo timp de 6-8 ore, după care le mai puteți lăsa afară la temperatura camerei până ating gustul acru și aciditatea potrivită gustului vostru.

 Din acest iaurt, puteți păstra un cuib pentru următoarea porție de iaurt.

 
Iaurtiera este o chestie rotundă, cu borcănașe etanșe în care se pune puțin iaurt apoi se toarnă lapte fiert peste, se închid capacele se pune capacul iaurtierei și se bagă în priză unde stă până a doua zi dimineață. La temperatura constantă, călduț …
 
 

 


Related Posts

Clătite cu zucchini și iaurt

Clătite cu zucchini și iaurt

    Este atât de urât afară încât nici chef de gătit nu am…așa că azi am încercat ceva super ușor, care în final s-a dovedit a fi de mare efect și foarte gustos !! Ingrediente :  2- 3 zucchini/dovlecei dați prin răzătoarea mică și […]

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

  Fie ca ziua de 8 Martie să vă aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ.  La mulţi ani !  INGREDIENTE Pentru cupcakes :      180 gr. făină, trecută prin sită         1 linguriță praf de copt         […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.