Instrumente pentru a face iaurt de casă
- oală din oțel inoxidabil
- pânză(dacă doriți ulterior să obțineți și smântână, brânză)
- sită plastic / strecurătoare
- lingură din oțel inoxidabil sau linguriță de plastic
- 3-4 borcane sterilizate
- termometru
- ladă frigorifică (opțional)
- termos (se poate face iaurt de casă într-un termos)
- 2 litri de lapte integral, cu cât mai gras cu atât mai bine
- un iaurt simplu pe care scrie:”conține culturi lactice probiotice ” sau puteți cumpăra doar culturii vii (și se adaugă pudra din 2-4 capsule de Acidophillus si Bifidus). Acestea se găsesc în secțiunile bio ale magazinului local.
- opțional: lapte praf pentru a îngroșa consistența iaurtului și pentru un plus de conținut nutrițional.
- Am pus cei 2 litri de lapte la fiert, într-o oală mare în care se amestecă continuu pentru a nu se prinde de oală. Când începe să iasă aburi din el se ia de pe foc. Am oprit focul și-am stat vreo 40 min.
- Se toarnă într-un vas de sticlă ( sau se poate lăsa în oala în care a fiert) și se lasă să se răcească până când ajunge undeva la 40-42 grade C, sau vasul este călduț la atingere. Manualul interzice băgatul degetului în lapte pentru a măsura temperatura dar dacă nu aveți în dotare un termometru și aveți niște degete foarte curate ( chiar dacă nu este bine deloc) din când în când introduceți degetul în lapte, ca să-i testați temperatura. (Temperatura la care trebuie să se lucreze e pe la 40 grade C, adică atunci când degetul înmuiat în lapte nu mai suferă.)
- Când laptele este călduț se toarnă un pahar de iaurt activ ( adică vreo 5-6 linguri) la temperatura camerei și se amestecă ( se poate turna rapid în borcanele pregătite sau se lasă în vasul inițial).
- Se acoperă și se pune la un loc călduț (aceleași 40-42 grade C). Şi aici aveți iarăși, n variante de a face asta:
– pe calorifer
– în cuptor
– într-o geantă frigorifică, alături de câteva sticle cu apă fierbinte pentru a ţine cald - 6-8 ore sunt suficiente, după care se poate introduce iaurtul în frigider .
- 1 litru de lapte bio-proaspăt.
- un iaurt bio.
- 4-5 borcane
Puteți stabiliza cuptorul la o temperatură de aproximativ 42°C, și lăsați borcanele acolo timp de 6-8 ore, după care le mai puteți lăsa afară la temperatura camerei până ating gustul acru și aciditatea potrivită gustului vostru.
Din acest iaurt, puteți păstra un cuib pentru următoarea porție de iaurt.