Lasagna… atâtea feluri, atâtea rețete…
poate fi vegetariană sau poate fi cu brânză multă – cu pesto, ricotta și spanac Yumm!! – zucchini și prosciutto, dar mai ales cu carne tocată … sunt multe, foarte multe variațiuni pe tema.
Multă lume este speriată de pregătitul lasagnei, dar este atât de ușor. Ok poate nu arată ca o lasagna de revistă din aia cu multe straturi dar credeți-mă este la fel de savuroasă, cremoasă și delicioasă. Poate chiar mai bună !!
Ingrediente lasagna
Sosul bolognese
4 lingurițe de ulei de măsline
500 gr. de carne tocată (eu am folosit pulpă de porc)
4-5 fire ceapă verde tocată
120 ml. lapte
2 căței de usturoi
500 gr. roșii decojite – conservă – sau roșii proaspete
un morcov
1 ardei capia
sare, piper, nucșoară, oregano, busuioc
Sosul bechamel
50 gr. parmezan ras
380 -400 ml. lapte ( mai slab )
45 gr. unt
3 linguri de făină
1 vârf de cuţit nucşoară sare şi piper oregano
Foi de lasagna
parmezan ras
mozarella
1. Sosul Bolognese rețeta AICI
2. Se încălzește cuptorul la 200 º C. Puneţi foile de lasagna într-un castron mare şi turnați peste apă caldă. Asiguraţi-vă că toate foile sunt scufundate. Lăsaţi-le la înmuiat timp de 10 până la 15 minute.
3. Sosul béchamel
Pentru început se toarnă laptele într-o cratiţă mică şi se încălzeşte, dar nu se fierbe. În altă cratiță pe un foc mediu se adaugă untul. Atunci când s-a topit, se adaugă făina şi se amestecă bine până se omogenizează. Se adaugă încet laptele cald. Folosind un tel, se amestecă continuu până când sosul începe să se îngroașe. Când începe să se îngroașe, se condimentează cu sare şi piper şi un vârf de cuţit de nucşoară. Apoi îndepărtați de pe foc şi adăugați parmezanul ras. Să nu uitați că sosul trebuie să fie destul de lichid pentru a putea pătrunde între toate straturile.
4. Scoateți foile de lasagna una câte una din apă şi puneţi-le pe un prosop de bucătărie curat. Apoi presați-le uşor cu prosopul pe ambele feţe ca să se usuce.
5. Începeți prin a tapeta tigaia cu hârtie de copt. Nu e necesar dar eu am vrut sa aibă o formă frumoasă și plus că mi-e tare groază să spăl tigaia.
Începeți stratificarea astfel : foi de lasagna pe fundul tigăii. Împărțiți ochiometric cantitățile la 3. În continuare, se acoperă cu sos de carne.Apoi turnați peste carne sos de roșii, apoi se presară cu parmezan. Repetați procedeul încă odată dacă vă permite tigaia. Ultimul strat, adică capacul sau crusta : foaie de lasagna, sos de carne apoi sosul Béchamel şi în cele din urmă parmezan şi mozzarella, dându-i un topping generos. Presărați deasupra oregano.
6. Puneţi tigaia în centrul cuptorului. Gătiți pentru aproximativ 20-25 de minute. Scoate-ți lasagna din cuptor şi lăsați-o să stea vreo 10 minute înainte de servire. Să aveți poftă !!! și un week-end bun !!
Cum arata!!!!!!!!!!!!!
Super extra mega bine…mi-ai facut o pofta si mi-ai dat o idee mare!Imi lipseste un ingredient,dar ma descurc io cumva!
Bravo fata draga!
Super idee! N-am incercat niciodata lasagna la tigaie 🙂
Doamne cat de bine arata, nici n-ai zice ca e pregatita in tigaie! Super ideea!
Mmmm, delicios!