Sparanghel
“Vine , vine primăvara” uite așa cântau pe stradă azi-dimineață niște copilași în timp ce se fereau de bălți. Și tocmai atunci m-a lovit: chiar vine primăvara. Nu știu ce înseamnă pentru voi chestia asta dar pentru mine primăvara înseamnă ceapă verde, ridichi, loboda, leurdă, urzici, măcriș, usturoi verde…deja am în nas mirosul lor.
Și ce vreau să vă spun e că aceeași senzație o am și la raionul de legume-fructe de la Selgros. Toate sunt atât de proaspete și de colorate. Mai ceva ca în piața de zi într-o duminică de vară.
Șiii da, plecăm la munte unde a început deja sezonul de plantat și tocmai am cumpărat o grămadă de arbuști de diferite soiuri, din Selgros bineînțeles, așa că până în toamnă gradina mea va fi plinăăăăă de fructe de pădure.
Copiii mei nu prea iubesc mielul și de aceea pe masa noastră de Paște mielul este pe locul al doilea. Sunt convinsă că atunci când vor crește îmi va fi greu să îi țin departe de frigider dar până atunci preparatele nostre de sărbători vor fi puțin altfel. Anul acesta avem pui și sparanghel – toate achiziționate după îndelungi discuții cu gașca, din multitudinea de variante pe care Selgros-ul le oferă în preajma sărbătorilor.
Ingrediente
- mușchiuleț de pui sau piept de pui dezosat fără piele
- 1 legătură sparanghel – dacă îl căutați pe cel mai proaspăt îl veți găsi cu siguranță la raionul de legume-fructe din Selgros
- 2-3 cartofi noi albi
50 gr. făină ( 1/3 cană) - 75 gr. pesmet japonez – panko ( 1/2 cană)
- 1 cană parmezan proaspăt ras
- pătrunjel uscat
- 100 gr. unt topit
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 2-3 lămâi
- 2-3 căței usturoi, tocat
- sare și piper
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 3 linguri de miere
- pătrunjel proaspăt, 1 lămâie – la final
Metoda
Se încălzește cuptorul la 180 grade C. Se ia o tavă și se aranjează în ea hârtie de copt și se pune deoparte.
Se pregătesc 3 boluri: în unul se adaugă făina, în cel de-al doilea se combină panko, 1/2 din cantitatea de parmezan proaspăt ras, pătrunjel uscat, praf de usturoi, aproximativ 1/2 linguriță de sare și piper.
În cel de-al treilea vas se adaugă 1-2 lingurițe coajă de lămâie, 4-5 linguri suc de lămâie, usturoi și 75 gr. unt topit. Se amestecă bine. Se scot vreo 3-4 linguri din acest amestec și se pune deoparte.
Se pregătește puiul și se murdăresc niște mâini.
Exact ca și la șnițele: se trece pieptul de pui prin făină, apoi prin amestecul umed de lămâie și usturoi, iar la final prin amestecul de pesmet.
Se așează puiul în tava pregătită. La fel faceți și cu cartofii. Ii tăiați în două și îi așezați în tavă cu fața în sus.
Dacă va mai rămas amestec de pesmet îl puteți presară deasupra puiului și cartofilor direct în tavă.
Se condimentează cu sare și piper.
( găsiți pe rafturi în Selgros și piper cu lămâie – condimentul care va ridica acest preparat la adevărata lui valoare)
Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute, după care se scoate tava și se întoarce puiul și cartofii pe cealaltă parte.
Se pune sparanghelul lângă pui și unge cu amestecul de unt pe care l-ați pus deoparte la început. Presărați restul de parmezan peste sparanghel și amestecați puțin cu un clește sau 2 furculițe.
Se adaugă câteva felii de lămâie peste pui (opțional).
Dați din nou la cuptor și mai lăsați încă 10-12 minute sau până este gata.
Intre timp se amestecă restul de unt topit, 3 linguri de suc de lămâie, 1-2 lingurițe coajă de lămâie, uleiul de măsline și mierea. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.
Se scoate tava din cuptor și se acoperă puiul cu amestecul de miere cu lămâie.
Se servește imediat.
Puiul ăsta merge perfect cu un pahar de vin – din Selgros, bineînțeles!
- mușchiuleț de pui sau piept de pui dezosat fără piele
- 1 legătură sparanghel – dacă îl căutați pe cel mai proaspăt îl veți găsi cu siguranță la raionul de legume-fructe din Selgros
- 2-3 cartofi noi albi
- 50 gr. făină ( 1/3 cană)
- 75 gr. pesmet japonez – panko ( 1/2 cană)
- 1 cană parmezan proaspăt ras
- pătrunjel uscat
- 100 gr. unt topit
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 2-3 lămâi
- 2-3 căței usturoi, tocat
- sare și piper
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 3 linguri de miere
- pătrunjel proaspăt, 1 lămâie – la final
- Se încălzește cuptorul la 180 grade C. Se ia o tavă și se aranjează în ea hârtie de copt și se pune deoparte.
- Se pregătesc 3 boluri: în unul se adaugă făina, în cel de-al doilea se combină panko, 1/2 din cantitatea de parmezan proaspăt ras, pătrunjel uscat, praf de usturoi, aproximativ 1/2 linguriță de sare și piper.
- În cel de-al treilea vas se adaugă 1-2 lingurițe coajă de lămâie, 4-5 linguri suc de lămâie, usturoi și 75 gr. unt topit. Se amestecă bine. Se scot vreo 3-4 linguri din acest amestec și se pune deoparte.
- Se pregătește puiul și se murdăresc niște mâini.
- Exact ca și la șnițele: se trece pieptul de pui prin făină, apoi prin amestecul umed de lămâie și usturoi, iar la final prin amestecul de pesmet.
- Se așează puiul în tava pregătită. La fel faceți și cu cartofii. Ii tăiați în două și îi așezați în tavă cu fața în sus.
- Dacă va mai rămas amestec de pesmet îl puteți presară deasupra puiului și cartofilor direct în tavă. Se condimentează cu sare și piper. ( găsiți pe rafturi în Selgros și piper cu lămâie – condimentul care va ridica acest preparat la adevărata lui valoare)
- Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute, după care se scoate tava și se întoarce puiul și cartofii pe cealaltă parte.
- Se pune sparanghelul lângă pui și unge cu amestecul de unt pe care l-ați pus deoparte la început. Presărați restul de parmezan peste sparanghel și amestecați puțin cu un clește sau 2 furculițe.
- Se adaugă câteva felii de lămâie peste pui (opțional).
- Dați din nou la cuptor și mai lăsați încă 10-12 minute sau până este gata.
- Intre timp se amestecă restul de unt topit, 3 linguri de suc de lămâie, 1-2 lingurițe coajă de lămâie, uleiul de măsline și mierea. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.
- Se scoate tava din cuptor și se acoperă puiul cu amestecul de miere cu lămâie.
- Se servește imediat.
Alte preparate LA TAVA
Arata delicios. Wow. Deja ma gandesc la pranzul de weekend 😉
Să-mi spui cum a ieșit !!!!