Bulion / suc de roșii / sos de roșii / pastă de roșii
O coșarcă plină de roșii proaspete de mai multe feluri, unele zemoase, altele cărnoase, altele galbene și dulci … un buchet de busuioc… bulion scrie pe ele…
Ingrediente
Roșii
Sare de mare neiodată
Zahăr brun
Frunze de busuioc
Frunze de țelină
Usturoi ( opțional )
Se sună soacra din dotare și se face rost de o mașinărie din aia antică de făcut bulion.
Întâi și întâi se spală și curăță roșiile de toate părțile albe și se taie în sferturi.
Se adună bărbații casei și se pun la treabă.
Nu privați bărbații de muncă… ❤ ❤ ❤
După ce toate roșiile au fost trecute prin mașinărie, se trec și cojile… de vreo câteva ori… asta ca nu cumva să rămână vreo picătură de suc în ele.
Cum se face bulion?
Dacă lăsați să se așeze vreo 2 ore sucul obținut veți observa că la suprafață se alege apa. Cu o lingură îndepărtați acestă apă și astfel veți obține un suc mai gros.
Sucul de roșii obținut se pune la fiert, la foc mic.
Să nu vă sperie spuma, este normală, nu este de la detergent. Când ea dispare de la suprafață înseamnă că bulionul este gata.
Se adaugă sare de mare neiodată, puțin zahăr brun, frunze de busuioc și de țelină ( astea le-am scos afară înainte să-l torn în sticle), totul după gust.
Sunt foarte mândră de sticlele mele cu capac… le strâng de ceva vreme tocmai în idea că voi face la un moment dat și bulion.
Sticlele se spală și sterilizează în cuptorul încins ( 100 grade). Când bulionul este gata
( după ce a fiert vreo 2 ore și ceva) se toarnă cu grijă în sticlele fierbinți și se bagă înapoi în cuptor ( tot la 100 grade încă 1oră jumate), apoi se stinge cuptorul și se lasă să se răcească înăuntru.
Și acuma pentru plăcerea mea. Doar jumătate din bulion a ajuns în sticle, cealaltă jumătate a rămas pe sobă. Și a fiert, și a tot fiert până a scăzut suficient cât să-mi satisfacă nevoia de pastă de roșii pentru paste.
În borcanele sterilizate, pregătite din timp, am adăugat frunze de busuioc proaspete și/sau căței de usturoi.
Am turnat sosul de roșii gros peste și am pus capacul.
ȘI borcanele astea au ajuns în cuptor la dunstuit.
Ca să mă înțelegeți : diferența dintre sucul de roșii, bulion și pastă se afla doar în concentrația produsului final și conținutul de apă.
Atenție să nu vă ardeți când turnaţi bulionul în sticlele fierbinți. Așezați sticlele sau borcanele într-un vas metalic atunci când turnaţi sosul fierbinte asta ca să preveniți accidentele .
Dacă aveți alte preferințe, puteți adăuga în sucul/sosul de roșii și alte ierburi aromate: pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, ale căror frunze spălate şi rupte cu mâna, le adăugaţi fie în oala mare fie direct în sticle.
Bulion / suc de roșii / sos de roșii / pastă de roșii
Este grozav fiindca e de casa.Super!
Toata familia in actiune!! :)) Super bunatate ai facut!
Cu mic cu mare la munca patriotica.. frumos spiritul 🙂
Nu am mai vazut masinarie din asta de separata seminte si coji la rosii… de nici nu mai stiu cand
Prima si ultima poza din post, foarte mult imi place, asta asa, din punct de vedere artistic… pentru ca cea mai reusita este de departe cea cu barbatii familiei 🙂
Felicitari pentru blog si pentru toata munca ta:)! O zi frumoasa alaturi de familia ta minunata!
Preparatele ca preparatele , dar prezentarile tale rustice imi plac la nebunie !!! Bravooo!!!
Arata minunat!!si eu am asa sticle(de la bere evident) si pun in ele pasta de gogosari pe car o fac in toamna.Se pastreaza fff bine
Un sfarsit de saptamana minunat!
Palnia nu trebuie sa fie din plastic pt ca bulionul se pune fierbinte in sticle.
Daca ma sunt fierte 1 ora de ce ma trebuie sterilizate sticlele inante? Eu pun in borcane si nu le sterilzez oare in sticle nu e la fel sau pt ca sunt ma inalte..?
o intrebare am si eu daca imi poti raspunde. dopurile de la sticle nu se strica in cuptor ? cum procedezi?
dopurile au ramas intacte…si suntem deja la a doua utilizare 🙂