Şi cu ocazia celui de-al 100-lea fan al Bucătăriei mele pe facebook, sărbătorim devorând această
Clasică Cremă de Zahăr Ars.
Am o întrebare care mă macină și nu îi găsesc răspunsul. Poate mă puteți ajuta voi. Care considerați că este cea mai bună îmbucătură ? Prima sau ultima ?
update 2013
Dar până găsesc răspunsul la întrebarea mea să vă spun ce am folosit :
- 6 ouă
- 1 l lapte gras
- 1 linguriță făină ( care nu este necesară – DAR se adaugă ca să nu iasă crema cu găuri )
- 5 linguri zahăr fără vârf
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 150 gr. zahăr pentru ars
Într-o cratiță ( fără toarte de plastic – deoarece urmează să o băgați la cuptor) se caramelizează 150 gr. zahăr ( cam 8 linguri ) . Se învârte cratița ca să se acopere și pereții laterali cu zahăr topit.
Atenţie la degete !!!!! Eu am avut și câteva vase termorezistente mici, pe care le-am tapetat la rândul lor cu zahăr caramelizat. Se lasă vasele la răcit, până începe să crape caramelul .
Să aveți grijă să nu se ardă zahărul deoarece va fi amar și strică tot.
Între timp se pune laptele la fiert cu zahărul vanilat și cu un praf de sare, apoi se lasă la o parte să se răcorească.
Într-un bol mai mare se bat cu telul ( mixerul ) ouăle întregi împreună cu zahărul. Se bat tare până amestecul creşte și devine ca o cremă. Se amestecă lingurița de făină cu puțin din sosul de ouă și apoi se toarnă în compoziție , amestecând . În acest amestec de ouă se toarnă laptele călduț puțin câte puțin, se amestecă ușor și se toarnă totul în cratița cu zahăr caramelizat.
Se așează cratița în altă cratiță mai mare, cu apă călduță ( bain-marie), să se sprijine pe toarte și se introduce în cuptor la 150 grade pentru 1 oră sau până este gata.
Când este gata se lasă la răcit apoi se dă la frigider.
Mi-e îmi place sa răstorn crema pe o farfurie ( arata ca un tort ) dar se poate servi și în cupe, cu frişcă, fără frișcă, cu înghețată sau fără .
Să aveţi o poftă mare !!!
Felia perfectă !!!
Şi uite cum mi-a fost șutit şi ornamentul de zahăr caramelizat !!!!
superba ♥
e preferata mea 🙂
Cat de bine arata!!!
Multumesc fetele !!!! va pup :-*
Arata excelent!!!! Intrebare: Cum ai facut acest minunat ornament? Am facut si eu pt un tort de caramel(am pus zahar caramelizat intr-o tava de inox si l-am desfacut cu cutitul numai ca mi s-a cam faramat)
… am facut caramel din 5 lg de zahar si 1 lg de apa, pe care l-am turnat cu ajutorul unei linguri, sub forma de fasiute subtiri, peste o hartie de copt unsa cu putin ulei…cand s-a racit s-a desprins foarte usor … pam pam
Arata f bine. Cred ca este si f gustoasa aceasta felie…