Ouă românești.
Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii le cunosc sub denumirea de ouă poșate. Am căutat internetul și cărțile de bucate din cele mai vechi timpuri. Nu am găsit nici o explicație convingătoare. Așadar vă aștept cu povești. Cu siguranță aveți vreo bunică care știe ce e cu ouăle astea și de ce sunt ele românești. Da, știu că sunt românești dacă provin de la găini crescute la noi, dar știți la ce mă refer. Este vorba de modul de preparare.
Ce este poșarea?
Poşarea este o metoda de a găti alimentele prin scufundarea lor în lichid. Lichid poate fi apă, lapte, stock (supă) sau vin, niciodată ulei. Poşarea nu înseamnă nici fierbere, nici opărire, ci prepararea în lichid aflat la o temperatură între 71-82 ° C, adică la o temperatură mai scăzută. Această temperatură este portivită pentru ouă, pește, pui sau fructe, produse delicate care se pot împrăștia sau se pot usca folosind alte metode de gătit. Prin poșare se păstrează textura, se păstrează calitățile nutritive ale ingredientelor și se aromatizează foarte ușor.
Să o luăm de la început.
Poșarea se poate face în puțină apă sau în multă apă. De exemplu pentru somon se ia o tigaie înaltă în care se adaugă supă (nordicii folosesc lapte), unt și niște ierburi aromatice, chiar și ceva legume. Cantitatea de lichid nu trebuie să acopere somonul. El se va găti încet, fără să lăsăm supa să fiarbă niciodată, dar să fie cât mai aproape posibil de fierbere.
O altă variantă este poșarea în apă multă, adică ingredientele să fie scufundate în lichid în totalitate. Ouăle se poșează în apă multă, peștele în supă, lapte sau chiar vin alb, carnea de pui în stock și fructele în vin roșu.
Concluzie : poșarea nu e nici fierbere și nici blanșare.
Să nu le încurcați.
Dar să revenim la ouăle noastre, care sunt foarte gustoase și foarte „românești”. Ca să nu mai vorbim de leurdă.
Leurda sau usturoiul sălbatic este nativă din Europa centrală și de sud-est, deci e de-a noastră. Ea are un gust asemănător cu cel de usturoi, dar mai puțin puternic, iar aroma seamănă bine cu cea de arpagic, puțin usturoiată, puțin iute, dar nu foarte puternică.( sursa )
INGREDIente pentru ouă poșate
- leurdă
- baby spanac
- pătrunjel verde
- usturoi verde
- ouă proaspete
- sareș piper, nucșoară
- boia de ardei dulce
- unt
metoda
În primul rând ouăle. Ele trebuie să fie foarte proaspete.
Ouăle poșate se pot face în mai feluri, dar finalul este întotdeauna același: un ou moale, delicat, absolut perfect. Sunt acele ouă care se fierb în apă fără coajă.
Se pune apa la fiert într-o oală relativ adâncă. Ideal este ca atunci când clocotește să adăugați puțină apă rece sau să luați de pe foc apa până adăugați ouăle. Să nu clocotească. Dacă apa este prea rece oul se împrăștie, iar dacă clocotește gălbenușul se va întări.
Oul
se poate adăuga fie direct în apă, fie se sparge într-un vas mai mic și apoi se toarnă in apă, fie se adaugă în apă învelit în folie alimentară. Dar să o luăm pe rând.
1. Prima variantă: oul adăugat direct în apă. Cu ajutorul unei linguri se amestecă în oală pentru a crea un vârtej. Se sparge oul în mijlocul vârtejului și se vede că apa care se învârte nu va lăsa albușul să se împrăștie. Se lasă la fiert vreo 3 minute. Dezavantaj: nu puteți face decât un ou odată.
2 . A doua variantă: se sparge oul într-un vas mai mic și se adaugă cu grijă în apă. Cam în 3 minute veți avea un ou mediu.
3. A treia variantă și preferata mea: într-un vas mic se așează folie alimentară, se unge cu puțin ulei sau unt, se adaugă sare, piper, boia, ierburi sau ce vă dorește sufletul și la final oul. Se ridică marginile foliei și se leagă, ceea ce va conferi oului o formă rotundă. Se adaugă în apă.
În timp ce fierb ouăle se pregătește
spanacul și leurda.
Se curăță spanacul de tulpini, la fel și leurda și se taie mai mărunt (dacă folosiți baby spanac nu e nevoie sa-l mărunțiți).
Se topește untul într-o tigaie. Se adaugă spanacul, leurda și usturoiul mărunțit și se gătește până când se înmoaie. Se condimentează cu sare, piper și un pic de nucșoară.
În cazul în care nu găsiți leurdă folosiți doar spanac și măriți puțin cantitatea de usturoi.
Cam în 3 minute veți avea un ou mediu. Așa că în funcție de preferințe decideți cât lăsați oul în apă. Cu o spumieră scoateți ouăle, cu grijă să nu se spargă. Ar fi păcat să pierdeți bunătate de gălbenuș.
Se prăjește chifla și se adaugă deasupra spanacul și leurda. Apoi se pune oul. Se condimentează.
Se înțeapă gălbenușul și se servește.
- leurdă
- baby spanac
- pătrunjel verde
- usturoi verde
- ouă proaspete
- sareș piper, nucșoară
- boia de ardei dulce
- unt
- Se pune apa la fiert într-o oală relativ adâncă. Ideal este ca atunci când clocotește să adăugați puțină apă rece sau să luați de pe foc apa până adăugați ouăle. Să nu clocotească. Dacă apa este prea rece oul se împrăștie, iar dacă clocotește gălbenușul se va întări.
- 1. Prima variantă: oul adăugat direct în apă. Cu ajutorul unei linguri se amestecă în oală pentru a crea un vârtej. Se sparge oul în mijlocul vârtejului și se vede că apa care se învârte nu va lăsa albușul să se împrăștie. Se lasă la fiert vreo 3 minute. Dezavantaj: nu puteți face decât un ou odată.
- 2 . A doua variantă: se sparge oul într-un vas mai mic și se adaugă cu grijă în apă. Cam în 3 minute veți avea un ou mediu.
- 3. A treia variantă și preferata mea: într-un vas mic se așează folie alimentară, se unge cu puțin ulei sau unt, se adaugă sare, piper, boia, ierburi sau ce vă dorește sufletul și la final oul. Se ridică marginile foliei și se leagă, ceea ce va conferi oului o formă rotundă. Se adaugă în apă.
- În timp ce fierb ouăle se pregătește
- spanacul și leurda.
- Se curăță spanacul de tulpini, la fel și leurda și se taie mai mărunt (dacă folosiți baby spanac nu e nevoie sa-l mărunțiți).
- Se topește untul într-o tigaie. Se adaugă spanacul, leurda și usturoiul mărunțit și se gătește până când se înmoaie. Se condimentează cu sare, piper și un pic de nucșoară.
- În cazul în care nu găsiți leurdă folosiți doar spanac și măriți puțin cantitatea de usturoi.
- Cam în 3 minute veți avea un ou mediu. Așa că în funcție de preferințe decideți cât lăsați oul în apă. Cu o spumieră scoateți ouăle, cu grijă să nu se spargă. Ar fi păcat să pierdeți bunătate de gălbenuș.
- Se prăjește chifla și se adaugă deasupra spanacul și leurda. Apoi se pune oul. Se condimentează.
Nu stiu explica ce e cu denumirea de oua romanesti. La mine acasa bunica ne facea „oua in apa cu sare“ :)… deci o alta expresie… In mod evident, Mama Nuti pregatea ouale in prima varianta; pe cand eram eu copil nu auzisem inca de folie alimentara. (Dar am retinut ideea ta, imi place, multumesc).
Si ioi… ce ai pozat tu acolo, as manca acum cu toate mainile si toate gurile ? Super combinatie!
Multumesc mult! Partea cu folia cred ca a aparut din comoditate 🙂 am vazut-o la televizor acum multi ani si mi-am zis „de ce nu”.