Această Tocăniță/Papricaș face parte din categoria rețetelor moștenite de la mama. Vreau să vă spun însă că am o mare dilemă. Există oare diferență între papricaș și tocăniță ???
Dacă întrebi un ardelean s-ar putea să știe mai repede ce-i ăla papricaș și totuși să-l confunde cu tocănița … Eu cred așa : papricașul are un sos din smântână și făină, nu are deloc legume doar o ceapă mică, pe când tocănița se face cu sos de roșii sau roșii proaspete și alte legume, fără nici un fel de făină, smântână sau lapte. Deci, papricașul are un sos mai alb iar tocăniță un sos roșu și legume.
Am dreptate ?
Am folosit pt. Papricaș de pui
6 pulpe de pui dezosate tăiate în bucăți de mărimi egale
1 ceapă mare
1/2 ardei gras verde și 1/2 ardei gras roșu tăiat cubulețe
o roșie tăiată cuburi ( merge și sos de roșii)
1 cățel usturoi
sare, piper
frunze de pătrunjel
pt. Găluştele de făină
( în general eu fac ochiometric aceste găluşte dar cam astea ar fi ingredientele):
2 ouă
2 linguri apă minerală rece
sare
făină cât cuprinde
În puțin ulei punem la călit ceapa și ardeiul. Când legumele sunt călite și ceapa devine sticloasă adăugăm puiul. Se lasă puțin să se rumenească și să lase zeamă , după care adăugăm aprox. 1 cană cu supă ( sau apă), acoperim cu capac și lăsăm la fiert vreo 30 min. la foc mic. Adăugăm peste și usturoiul tocat.
Când este aproape de final se adaugă roșia tăiată cuburi.
Apa care a scăzut și legumele călite ar trebui să se transforme într-un sos mai gros. Dacă nu este suficient de îngroșat acest sos puteți adăuga o linguriță de făină ( nu direct în oală deoarece se fac cocoloașe , ci se scoate puțin sos într-o farfurie, se amestecă separat cu făina) . La final se adaugă sare, piper după gust și frunze de pătrunjel .
Găluştele de făină se prepară separat aproape în același fel ca și găluştele din griş.
Şi acuma sfaturile mamei mele pentru gălușca perfectă:
Puneți apă la fiert ( eu am pus în apă şi puțină vegeta) într-o oală cât mai întinsă. Nu preparați găluştele până nu fierbe apa. Separați gălbenușul de albuș și bateți tare cu o furculiță sau un tel mic albușul. Peste albușul spumă se toarnă făina în ploaie până se ajunge la consistența unei mămăliguțe moi, apoi se adaugă gălbenușurile, apa și sarea și se amestecă repede.
Cum formați găluştele: înmuiați o linguriță în apă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luați aluat cu ea și o scufundați în apa clocotită.Veți vedea că se desprinde gălușca. Repetați până terminați aluatul.
Când ați terminat de făcut găluştele puneți capacul pe oală și fierbeți la foc mic vreo 10 minute. Opriți apoi focul și lăsați capacul pe oală încă vreo 5 minute.
Nu lăsați apa să clocotescă, oricât de mic faceți focul tot va clocoti la un moment dat. Să aveți tot timpul la îndemână o cană cu apă rece . Când vedeți că începe să clocotească adăugați puțină apă. Veți vedea că astfel găluştele nu se vor împrăștia . Când sunt gata le scoateți cu ajutorul paletei pentru spumă şi le transferați în Tocăniță.
Se mai lasă să dea încă vreo doua clocote și se poate servi .
Să aveți poftă !!!
Alte supe AICI.
vai decand cautam acesta reteta asa facea si mama daca nu ste na.plus eu nu inteleg scrisu ei de loc deabia la prajituri ma descurc.multumesc o idee.aaaaaaa,facea in general cu manzat papricasu.dar asta arata super.ms.pup.
sar’na…merita incercat !!!
O tocanita buna si simpla, rapida. Chiar acum o incerc 😀 Multumim pt aceasta reteta :*
PÁPRICAŞ, papricaşuri, s.n. 1. Un fel de tocană (cu multă boia de ardei roşu şi adesea cu găluşti de făină). 2. (Reg.) Boia de ardei. [Acc. şi: papricáş] – Din magh. paprikás. 1
:)) sa nu fie luat in nume de rau doar ca eu ca si ardeleanca stiu ca papricas vine de la paprika adica ardei rosu :))
Din cate stiu eu (fiind unguroaica) papricasul este un sos din smantana, faina si boia de ardei..sosul trebuie sa aiba o culoare frumoasa de la boia. Se poate adauga peste o tocanita de porc, de pui, peste ciuperci=ciulama
Mie-mi place de ex. acest sos cu paste (melcisori)..nici nu-mi mai trebuie carne :))
asa stiam si eu dar de cate ori am cautat in cartile de bucate romanesti era fie cu smantana fie cu ardei si rosii :)))
dar oricum s-ar numi este super bun !!!!
galustele se fac mici mici de tot
ale cui ???
in compozitia pt galuste eu adaug si o lingura mare de smantana,…are un gust super!
Ca ardeleanca eu stiu ca: Papricasul contine neaparat paprika (boia), Ostropelul are ingrediente principale usturoi si smantana iar Tocanita e termenul general pentru orice reteta care nu respecta regulile celorlalte doua preparate.
saru’mana !! cea mai buna explicatie 🙂
Bravo Corina!
Fata deșteapta!
Ma bucur.
sunt din banat, si din cate stiu eu papricasul are sos rosu, facut din ceapa si boia, pe cand tocanita are sos facut cu faina si smantana….reteta care cuprinde rosii si ardei e ostropel 🙂
foarte buna aceasta mancare bunica mea o face cu carne de vita zice ca se potriveste cel mai bn si baga multa inceapa o lasa sa se topeasca si face mult sos ca sa iasa mai buna …si in galuste mi-a spus sa bag putin bicarbonat sa iasa mai pufoase
Sfaturi bune pentru galuste! Chiar azi le voi folosi! Multumesc!
si cum au fost????
sosul cu faina si smantana este pentru CIULAMA, in papricas se pune paprika sau boia!!
Multumesc 🙂
ciulamaua…. nu are smantana se face din unt faina si lapte………e diferit sosul de ciulama …. de cel pt pui cu smantana
Merci. Pierdusem reteta de vreo 15 ani – timp in care m-am „indepartat” de bucataria ro. Revenind, aceasta reteta a fost un succes in familie. Galustile au primit in compozitie si o lingura de smantana iar carnea a fost de piept de pui.
Eu zic ca diferenta intre cele doua preparate consta tocmai in ingrediente: tocanita romaneasca are rosii, tocanita ungureasca are paprika – boia, de unde si numele de paprikas, precum si rântasul care-i da intreaga savoare facut din faina + lapte sau smantana proaspata adunata de pe deasupra laptelui, pentru ca la final sa fie incoronat cu ceva frunze de telina tocate sau patrunjel sau ambele, care vor accentua si mai mult aroma si gustul dulceag al mancarii. Este foarte, foarte bun si cu mamaliga. De asemenea nu are nici usturoi si nici ardei. Sunt pe jumatate ardeleanca, iar bunica mea n-a pus niciodata in papricas rosii si nici acolo pe la cine am mancat, n-au pus rosii, n-am auzit in ardeal sa se puna rosii in papricas şi nici galuste de faina – acuma nu zic ca eu cunosc toti ardelenii, fie ei romani sau unguri 🙂
In paprikas nu se pune ardei si mai sus @Corina spunea ca ostropelul se face cu ardei ,ceapa si usturoi ceea ce nu e adevarat . Ostropelul este specific Munteniei si sosul de ostropel se face cu sos de rosii si mult usturoi.
Nasa mea era unguroaica si mancam la ea paprikas ,dar nu avea ardei si alte legume si era cu galusti de faina si mult paprika
Hai ca am ametit cu atatea explicatii!! Tocanita sau ostropel,cum vreti sa-i spuneti,este o bunatate.Doar ca eu nu fierb niciodata galustele separat,le pun direct in mancare.
Atâta timp cât rețeta ta se numește Tocana /papricaș poți sa o faci cum vrei iar dacă o faci fără Paprika eu zic sa o faci si fără pui . In ardeal papricaș -ul de pui se face cu Paprika (Boia , ardei roșu )si pui exact ca in denumire :))
Sau așa. La Tirgu Mures e destul de clară ideea de papricaș. Cu paprika sau fără este un preparat tradițional delicios 🙂