Poate vă plictisesc cu acest detaliu dar copiii mei sunt liberi în bucătărie să încerce ce vor. De ceva vreme se descurcă și nesupravegheați, ceea ce e ideal mai ales în perioada vacanțelor când sunt singuri acasă. De ce permit acest lucru? Să vadă, să învețe, să guste, să simtă aromele și, mai ales, să pregătească ei ceea ce urmează să servească.
Ii las să gătească pentru că astfel ei își dezvoltă abilități și atitudini pozitive privind alimentația și relația cu alimentele și asa li se cultiva obiceiuri sănătoase pentru tot restul vieții. Dar și pentru că scap eu de acestă activitate. Mesele preparate de la zero conțin de obicei mai mulți nutrienți și mai puține calorii, substanțe chimice și îndulcitori decât alimentele preambalate și fast-food.
Sunt convinsă că cu cât vor învăța mai repede să gătească, cu atât mai devreme vor stăpâni o abilitate esențială de viață, de supraviețuire.
Este greu să înveți un copil de trei ani cum să spargă un ou fără să facă mizerie, dar dacă sunt lăsați să experimenteze devin destul de talentați în bucătărie. Ce mai contează o podea murdară atunci când copilul tău îți pregătește cina.
Și ca să rămânem tot la ouă. Nimic nu se compară cu acestă metodă ușoară de a pregăti ouăle.
Oua la cuptor cu marinara, feta și kale
Ingrediente pentru 2
2 ouă
40-50 gr feta
un bol mare de frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
120 ml sos marinara (rețeta mai jos în text )
2-3 fire usturoi verde
1 ceapă mică
sare și piper negru proaspăt râșnit
1 lingură ulei de măsline
fulgi de ardei
SOS MARINARA
- 1 ceapă galbenă tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa și călește la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Se adaugă usturoiul și se mai gătește încă 1 minut. Se adaugă apoi vinul și se lasă să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Se amestecă apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
Se acoperă și se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Se amestecă ocazional pentru a preveni arderea.
Se îndepărtează de pe foc, se scot frunzele de busuioc și se lasă să se răcească.
Cum pregătesc ouăle?
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
Într-o tigaie se gătește în ulei de măsline ceapa tocată mărunt până devine translucidă. Se adaugă și usturoiul tocat mărunt.
Se adaugă apoi varza kale mărunțită și se gătește până acesta se înmoaie. Se dă deoparte.
Se iau două vase pentru cuptor (ramekin) în care se adaugă puțin ulei de măsline și câte 2 linguri de sos marinara.
Se împarte între cele 2 ramekinuri jumătate din frunzele de kale gătite. Se presară puțină feta, încă 2 linguri de sos marinara și restul de kale.
Se sparg ouăle deasupra și se presară cu restul de feta.
Se asezonează cu sare și piper.
Se dă la cuptor pentru 12-15 minute.
Se servește cu pâine prăjită.
Nu ai kale ? Folosește baby spanac. Nu ești fan feta? înlocuiește cu mozzarella sau brânza pe care o preferi.
Ești carnivor și îți lipsește ceva din acestă rețetă? Nimic mai simplu… fă sosul marinara cu cârnați sau carne tocată.
SOS MARINARA CU SALSICCIA
- 1 cârnat italienesc
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 1-2 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu sec
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adaugă ceapa și cârnatul scos din înveliș și călește totul la foc mediu, 5 până la 10 minute. Adaugă usturoiul și mai gătește încă 1 minut.
Adaugă apoi vinul și lasă să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Amestecă apoi roșiile, busuiocul, sarea și piperul.
Acoperă și lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Amestecă ocazional pentru a preveni arderea.
Îndepărtează de pe foc, scoate frunzele de busuioc și lasă să se răcească.
OUA LA CUPTOR CU MARINARA, FETA ȘI KALE
Ingredients
- 2 ouă
- 40-50 gr feta
- un bol mare de frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
- 120 ml sos marinara
- 2-3 fire usturoi verde
- 1 ceapă mică
- sare și piper negru proaspăt râșnit
- 1 lingură ulei de măsline
- fulgi de ardei
Directions
- Step 1 Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
- Step 2 Într-o tigaie se gătește în ulei de măsline ceapa tocată mărunt până devine translucidă. Se adaugă și usturoiul tocat mărunt.
- Step 3 Se adaugă apoi varza kale mărunțită și se gătește până acesta se înmoaie. Se dă deoparte.
- Step 4 Se iau două vase pentru cuptor (ramekin) în care se adaugă puțin ulei de măsline și câte 2 linguri de sos marinara.
- Step 5 Se împarte între cele 2 ramekinuri jumătate din frunzele de kale gătite. Se presară puțină feta, încă 2 linguri de sos marinara și restul de kale.
- Step 6 Se sparg ouăle deasupra și se presară cu restul de feta.
- Step 7 Se asezonează cu sare și piper.
- Step 8 Se dă la cuptor pentru 12-15 minute.
- Step 9 Se servește cu pâine prăjită.
Alte rețete cu varză kale
Salată de varză kale cu quinoa și năut / Kale and quinoa Buddha bowl
Rețete cu ouă
Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac
Trufe negre, oua, ciabatta si blue cheese