Muraturi la butoi – De când eram copil știam că în fiecare toamnă bunicul din dotare punea murăturile pentru iarnă. El era singurul care știa cum și ce se face, altfel spus era deținătorul secretului murăturilor. Am încercat și altfel de murături,…
Zacuscă… nu cred că există român care să nu știe ce e aia zacuscă. Într-adevăr ea poate fi de mai multe feluri, dar cu siguranță în fiecare casă există o rețetă proprie. „Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în…
Am primit anul trecut un borcănaș cu o astfel de dulceață … aproape am plâns când s-a terminat pentru că era foarte bună și nu pentru că pișcă, să ne înțelegem. Și atâta m-am agitat până am aflat rețeta originală, așa cum a…
Cauți o rețetă simplă și sigură pentru gem de coacăze roșii? Ești în locul potrivit! Îți arăt pas cu pas cum fac eu acest gem fin cu ajutorul Gelfix 4:1 de la Dr. Oetker, care scurtează timpul de preparare și leagă perfect. De ce…
Tartă cu sparanghel – Când ai poftă de ceva sărat, cremos și cu gust de primăvară… Tarta asta a fost una dintre acele rețete spontane, pornite de la ce aveam prin frigider: sparanghel proaspăt, un pic de pesto uitat într-un borcan și câteva brânzeturi…
Rulourile ( rolls) cu scorțișoară și portocale roșii sunt un desert delicios și aromat, perfect pentru a fi savurat într-o zi friguroasă. Am făcut aceste rulouri dintr-un aluat pufos, presărat cu scorțișoară și zahăr brun, decorat cu o glazură de portocale roșii. Textura aluatului…
Pâinea cu unt aromatizat este o alegere delicioasă și sănătoasă, care îmbină gustul bogat și cremos al untului cu notele subtile de arome adăugate, precum leurda sau alte ierburi proaspete. Textura moale și pufoasă a pâinii se potrivește perfect cu untul aromatizat, creând o…
De ce îmi place să mă joc cu aluatul? În primul rând tot procesul de frământare, dospire, pregătire este terapeutic și te relaxează. Gătitul poate fi un mod excelent de deconectare. În al doilea rând mirosul de pâine sau de dulciuri proaspete depășesc orice…
Adolescenții și bucătăria Relația adolescenților cu bucătăria poate varia în funcție de mai mulți factori, precum cultura familială, obiceiurile alimentare și nivelul de interes pentru gătit. Uneori, adolescenții pot avea o relație limitată cu bucătăria, preferând să se bazeze pe mâncărurile pregătite de părinți sau…
Despre Anghinare. Cum o pregătesc, cum o gătesc, curăț și apoi mănânc. Anghinarea este considerată benefică datorită multiplelor sale proprietăți pentru sănătate, printre care se numără îmbunătățirea digestiei, reducerea nivelului de colesterol, controlul zahărului din sânge, detoxifierea organismului, proprietăți antiinflamatorii, menținerea sănătății inimii și…
Buddha bowl sau bolul lui Buddha este un castron mare plin cu salată. De data asta o salată de quinoa și edamame. CE ÎNSEAMNĂ BUDDHA BOWL? Buddha râzând cu un bol mare în mână reprezintă un bărbat gras cu o expresie veselă, asociat cu…
Buddha bowl sau bolul lui Buddha este de fapt este un castron mare plin cu salată. De data asta o salată de spanac cu hummus și edamame. Ce înseamnă Buddha bowl? Buddha care râde cu un bol reprezintă un călugăr, care își petrece viața…
Și dacă tot avem varză kale în grădină și știm că e tare sănătoasă, eu zic să mai facem o salată. Pentru salata de kale cu quinoa și năut 5-6 frunze mari de kale 1 conservă mică quinoa 60 gr. 1 conservă mică năut…
„Varza Kale, cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la îngheț și datorită faptului că aceste culturi…
V-am tot scris despre copiii mei care se descurcă în bucătărie dar niciodată nu v-am povestit despre parte neamuzantă a lucrurilor și anume instructajul despre siguranță. Multitasking-ul în bucătărie e bine să fie evitat dar hai să recunoaștem cui nu-i place să gătească și să se uite la Tv în același timp? Sau să pornească toate cele 4 ochiuri de la aragaz chiar dacă nu e loc. Pentru că ne grăbim.
Din păcate eu am învățat pe pielea mea că nu e ok să lași mânerul de la oală spre exterior . Eram un pic de copil când am reușit să-mi vărs ceaiul fierbinte direct de pe aragaz pe picior, deoarece am agățat mânerul la ibric. Am scăpat fără plastie și alte minuni, doar cu o cicatrice de toată frumusețea și o sperietură dar putea fi ceva mult mai grav.
Ceea ce vreau eu să spun aici este că e nevoie să povestiți cu adolescentul despre câteva reguli simple care te ajută să scapi de o grămadă de neplăceri.
Când adolescentul devine din ce în ce mai independent, adică își poate pregăti propriile mese și poate prelua unele responsabilități de gătit când este singur acasă, asigurați-vă că înțelege riscurile și știe să gătească în siguranță.
Adolescentul în bucătărie: un ghid despre siguranță !!
Ai grijă ce și cum gătești. Nu lăsa niciodată alimentele nesupravegheate în timp ce gătești. Stai lângă aragaz când gătești, frigi sau prăjești alimente. Rămâi concentrat și limitează distracția. Dacă trebuie să părăsești camera, chiar și pentru o secundă, oprește aragazul.
Gătește pe arzătorul din spate. Învață să folosești arzătoarele din spate de la aragaz și fă-ți obiceiul de a întoarce mânerele oalei spre interior și departe de marginea aragazului.
Stabilește o zonă de siguranță. Păstrează articolele care ard cum ar fi șervețele, prosoape de hârtie, cârpe și perdele la cel puțin 2 metri distanță, astfel încât să nu ia foc.
Este esențial să închizi corect gazul și să fii atent ca arzătorul să nu se stingă mai ales dacă se varsă lichid pe el.
Asigură-te că folosești corect cuțitele.
Ai grijă la cuptorul cu microunde. Folosește întotdeauna mănușă de protecție pentru a îndepărta cu grijă articolele fierbinți din cuptorul cu microunde sau cuptor. Nu folosi un cuptor cu microunde decât dacă ești suficient de înalt pentru a ajunge în siguranță la el.
Lichidele fierbinți și aburul pot provoca arsuri grave prin opărire. Apa încălzită la 150 de grade poate provoca o arsură de gradul trei în doar două secunde.
Mănâncă la masă. Deși poate fi tentant să-ți iei cina pe canapea în fața televizorului, fă-ți o regulă să mănânci la masă — sau măcar pe o suprafață tare. Un număr surprinzător de arsuri sunt cauzate atunci când oamenii vărsă mâncare fierbinte în timp ce încearcă să o echilibreze în poală.
Cere părinților să instaleze alarme de fum și nu le dezactiva niciodată.
Gătește curat. Dacă verși lichide, curăță-le imediat! Acestea pot deveni alunecoase, ducând la situații extrem de neplăcute. De asemenea, dacă alunecarea sau scăparea unui obiect este iminentă, nu încerca să-l oprești cu corpul, ci stai deoparte. Deși este o chestiune de reflex, nu este o idee bună să oprești un cuțit cu picioarele.
Ai grijă la aparatele electrice și întotdeauna oprește-le și/sau scoate-le din priză când ai terminat de utilizat. Fără să tragi de cablu. Ori de câte ori folosești un aparat electric, asigurate că ai mâinile uscate.
Și dacă am terminat cu instructajul să trecem la masă.
Tortellini carbonara cu dovleac copt și bacon, pentru 2
1 ou mare la temperatura camerei
jumătate de cană de parmezan ras
1/2 lingură ulei de măsline
1 dovleac mai mic (butternut squash)
cimbru verde
2-3 căței de usturoi
4-5 felii de bacon
1 linguriță de miere
un cub unt sărat la temperatura camerei
sare și piper
optional niște rozmarin verde și fulgi de ardei
Cum fac carbonara?
În primul rând am încălzit cuptorul la 180 grade C.
Am curățat dovleacul și l-am tăiat în cuburi. Într-un bol adânc am adăugat dovleacul, uleiul de măsline, cățeii de usturoiul striviți cu lama de la cuțit, cimbru verde, sare și piper, opțional niște rozmarin. Am agitat bine bolul și am așezat dovleacul uns cu de toate într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Feliile de bacon le-am așezat deasupra dovleacului și am picurat puțină miere și fulgi de ardei.
Am dat la cuptor vreo 10-12 minute, după care am întors dovleacul și am mai lăsat încă 5 minute, până baconul a devenit crispy.
Am îndepărtat baconul și am strivit cu furculița dovleacul și usturoiul, până am obținut un piure fin. Am asezonat cu sare și piper.
Între timp am amestecat parmezanul ras cu oul. Le-am bătut bine și le-am pus deoparte.
Am pus și tortellini la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am păstrat o cană din apa în care au fiert.
Am pus tortellini înapoi în vasul în care au fiert și am adăugat peste amestecul de ou. Pentru că nu am vrut să se transforme în omletă, am agitat vasul până am obținut un sos peste pastele mele. Am adăugat și piureul de dovleac și cubul de unt. Am agitat vasul în continuare și am adăugat puțină apă ( cea în care au fiert pastele). S-a legat un sos cu o textură super cremoasă. Tu adaugă câtă apa consideri că e nevoie pentru ca sosul să fie pe placul tău.
Am împărțit pastele între cele 2 farfurii, am adăugat baconul crispy deasupra și am presărat niște fulgi de parmezan.
Niște paste relativ simplu de pregătit, extrem de aromate și cremoase și încadratele în categoria comfort food.
Italienii ăștia și rețetele lor. O rețetă perfectă pentru orice anotimp deoarece dacă nu găsești dovleac proaspăt poți încerca cu piure la conservă sau cuburi de dovleac congelat sau poți înlocui dovleacul cu cartofi dulci.
Step 1În primul rând am încălzit cuptorul la 180 grade C.
Step 2Am curățat dovleacul și l-am tăiat în cuburi. Într-un bol adânc am adăugat dovleacul, uleiul de măsline, cățeii de usturoiul striviți cu lama de la cuțit, cimbru verde, sare și piper, opțional niște rozmarin. Am agitat bine bolul și am așezat dovleacul uns cu de toate într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Feliile de bacon le-am așezat deasupra dovleacului și am picurat puțină miere și fulgi de ardei.
Step 3Am dat la cuptor vreo 10-12 minute, după care am întors dovleacul și am mai lăsat încă 5 minute, până baconul a devenit crispy.
Step 4Am îndepărtat baconul și am strivit cu furculița dovleacul și usturoiul, până am obținut un piure fin. Am asezonat cu sare și piper.
Step 5Între timp am amestecat parmezanul ras cu oul. Le-am bătut bine și le-am pus deoparte.
Step 6Am pus și tortellini la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am păstrat o cană din apa în care au fiert.
Step 7Am pus tortellini înapoi în vasul în care au fiert și am adăugat peste amestecul de ou. Pentru că nu am vrut să se transforme în omletă, am agitat vasul până am obținut un sos peste pastele mele. Am adăugat și piureul de dovleac și cubul de unt. Am agitat vasul în continuare și am adăugat puțină apă ( cea în care au fiert pastele). S-a legat un sos cu o textură super cremoasă. Adaugă câtă apa consideri că e nevoie pentru ca sosul să fie pe placul tău.
Step 8Am împărțit între cele 2 farfurii, am adăugat baconul crispy deasupra și am presărat niște fulgi de parmezan.
Step 9Dacă nu găsești dovleac proaspăt poți încerca cu piure la conservă sau cuburi de dovleac congelat sau înlocuiește cu cartofi dulci.
Bucătăria familiei mele folosește internet cookies pentru a oferi vizitatorilor și utilizatorilor o experiență mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și intereselor fiecăruia.