Bucătăria familiei mele »

Cele mai noi rețete

Rulouri cu scorțișoară și portocale roșii

Rulouri cu scorțișoară și portocale roșii

  Rulourile ( rolls)  cu scorțișoară și portocale roșii  sunt un desert delicios și aromat, perfect pentru a fi savurat într-o zi friguroasă. Am făcut aceste rulouri dintr-un aluat pufos, presărat cu scorțișoară și zahăr brun, decorat cu o glazură de portocale roșii. Textura aluatului…

Pâine cu leurdă / PULL APART WildGARLIC BREAD

Pâine cu leurdă / PULL APART WildGARLIC BREAD

  Pâinea cu unt aromatizat este o alegere delicioasă și sănătoasă, care îmbină gustul bogat și cremos al untului cu notele subtile de arome adăugate, precum leurda sau alte ierburi proaspete. Textura moale și pufoasă a pâinii se potrivește perfect cu untul aromatizat, creând o…

Rulouri răsucite cu afine și glazură din cremă de brânză

Rulouri răsucite cu afine și glazură din cremă de brânză

  De ce îmi place să mă joc cu aluatul? În primul rând tot procesul de frământare, dospire, pregătire este terapeutic și te relaxează. Gătitul poate fi un mod excelent de deconectare. În al doilea rând mirosul de pâine sau de dulciuri proaspete depășesc orice…

Cheesecake cu merișoare, fără coacere

Cheesecake cu merișoare, fără coacere

Adolescenții și bucătăria Relația adolescenților cu bucătăria poate varia în funcție de mai mulți factori, precum cultura familială, obiceiurile alimentare și nivelul de interes pentru gătit. Uneori, adolescenții pot avea o relație limitată cu bucătăria, preferând să se bazeze pe mâncărurile pregătite de părinți sau…

Chec cu merișoare și portocale

Chec cu merișoare și portocale

  Familia noastră a dezvoltat o tradiție de neuitat în jurul sărbătorilor de iarnă – pregătirea și savurarea preparatelor de Crăciun. Fiecare an aduce cu sine câte o rețetă îndrăgită, iar aroma îmbătătoare a coacerii completează atmosfera festivă din jurul nostru. Anul acesta checul cu…

Anghinarea, preparare și consum

Anghinarea, preparare și consum

  Despre Anghinare. Cum o pregătesc, cum o gătesc, curăț și apoi mănânc. Anghinarea este considerată benefică datorită multiplelor sale proprietăți pentru sănătate, printre care se numără îmbunătățirea digestiei, reducerea nivelului de colesterol, controlul zahărului din sânge, detoxifierea organismului, proprietăți antiinflamatorii, menținerea sănătății inimii și…


Cele mai căutate salate

Anghinarea, preparare și consum

Anghinarea, preparare și consum

  Despre Anghinare. Cum o pregătesc, cum o gătesc, curăț și apoi mănânc. Anghinarea este considerată benefică datorită multiplelor sale proprietăți pentru sănătate, printre care se numără îmbunătățirea digestiei, reducerea nivelului de colesterol, controlul zahărului din sânge, detoxifierea organismului, proprietăți antiinflamatorii, menținerea sănătății inimii și…

Salată de quinoa cu edamame / Quinoa Buddha Bowl

Salată de quinoa cu edamame / Quinoa Buddha Bowl

  Buddha bowl sau bolul lui Buddha este un castron mare plin cu salată.  De data asta o salată de quinoa și edamame. CE ÎNSEAMNĂ BUDDHA BOWL? Buddha râzând cu un bol mare în mână reprezintă un bărbat gras cu o expresie veselă, asociat cu…

Salata Mediteraneană cu hummus și edamame /  Mediterranean buddha bowl

Salata Mediteraneană cu hummus și edamame / Mediterranean buddha bowl

  Buddha bowl sau bolul lui Buddha este de fapt este un castron mare plin cu salată.  De data asta o salată de spanac cu hummus și edamame. Ce înseamnă Buddha bowl? Buddha care râde cu un bol reprezintă un călugăr, care își petrece viața…

Salată de varză kale cu quinoa și năut / Kale and quinoa Buddha bowl

Salată de varză kale cu quinoa și năut / Kale and quinoa Buddha bowl

  Și dacă tot avem varză kale în grădină și știm că e tare sănătoasă, eu zic să mai facem o salată. Pentru salata de kale cu quinoa și năut 5-6 frunze mari de kale 1 conservă mică quinoa 60 gr. 1 conservă mică năut…

Salată de Kale

Salată de Kale

„Varza Kale, cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la îngheț și datorită faptului că aceste culturi…


Alegerea cititorilor

Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

 

Pasca cu branza dulce  

 De când am acest blog am tot încercat o groază de preparatele tradiționale… și Pasca este unul din acele preparate pe care le-am făcut doar o dată-n viață.

Anul acesta însă am decis să încerc din nou minunea… mai ales că mama ne-a cam împărțit atribuțiile. Mdeci mă sună mama ieri și-mi zice :” hai să mă ajuți la cumpărături„. Eu care sunt un copil foarte cuminte sar repede să-mi ajut mama. Şi doar în mijlocul magazinului îmi spune: ” știi m-am gândit că anul ăsta tu să faci tot ….. adică eu aranjez masa iar tu faci mâncarea, că doar ai blog !”

Aaaaaa…. și eu care mă bucuram că de sărbători nu făceam nimic.

Şiii ca nu lungesc povestea: am vopsit ouăle, am pregătit aperitivele, am băgat mielu la cuptor… și acum vă povestesc cum am făcut pasca.  

Cum se face tradiționala pască din aluat dospit, de cozonac?

AICI

Pasca cu branza

 

Pasca cu branza dulce si stafide
Write a review
Print
Pentru aluat
  1. 600g făină
  2. 125ml apa călduță
  3. 125ml lapte călduț
  4. 80gr unt topit
  5. 150gr zahăr tos
  6. 1 pliculeț drojdie uscată
  7. 2 gălbenuşuri
  8. un praf de sare
  9. coajă rasă de la o lămâie
Pentru umplutură
  1. 300gr brânză dulce de vacă
  2. 1 pliculeț zahăr vanilat
  3. esență de rom
  4. coajă rasă de la o lămâie
  5. 10gr griș
  6. 25gr făină
  7. 2 ouă
  8. 100 gr stafide
  9. zahăr brun, după gust
Pentru uns Pasca
  1. 1 gălbenuș
  2. 30ml lapte
  3. miere pentru uns după coacere
Instructions
  1. Stafidele le puneți într-un vas cu apă cât să le acopere şi puțină esență de rom şi le lăsăm să se umfle vreo 45 min-1 oră, după care le scurgem de apă.
  2. Punem brânză dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul brun, esența de rom, apoi zahărul vanilat, coajă de lămâie, stafidele, ouăle şi amestecăm cu o spatulă până la omogenizare.
  3. În compoziţia rezultată adăugăm 10g griș şi 25g făină şi amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.
  4. Dacă aveţi mașină de făcut pâine faceţi aluatul astfel: în cuvă se pun ingredientele în ordinea următoare: apa călduță, laptele călduț, untul topit în prealabil în cuptorul cu microunde (atenție, untul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, în momentul când îl adaugați), gălbenuşurile, pliculețul de drojdie, zahărul tos, coajă rasă de lămâie, făină şi sărea. Eu am folosit același program pe care îl folosesc pentru aluatul de pizza.
  5. După ce aluatul a dospit, răsturnați-l pe suprafața de lucru (pe care o ungeți, în prealabil cu o peliculă fină de ulei) şi împărțiți aluatul în 2 părți egale.
  6. Din jumătate de aluat facem o foaie rotundă cât tavă pe care o folosim pentru pască. Aluatul îl întindem cu mână, nu folosim sucitorul.
  7. Luăm o tavă rotundă cu pereții detașabili şi o tapetăm atât pe fund cât şi pe margini cu hârtie de copt (pentru a se fixa mai bine hârtia de pereți, puteți, din loc în loc să ungeți tavă cu unt).
  8. Punem în tavă foaia rotundă de aluat şi o înțepam din loc în loc cu o furculiță.
  9. Cealaltă jumătate de aluat o împărțim în trei parți egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafața de lucru şi podul palmelor până obținem 3 rulouri lungi (lungimea este în funcție de diametrul tăvii pe care o folosiți.)
  10. Din cele trei rulouri facem o împletitura în trei.
  11. Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.
  12. Lăsăm Pasca la crescut 45 minute.
  13. După cele 45 minute, turnăm în mijloc umplutura de brânză dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou şi lapte pregătit în prealabil şi introducem pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 45 – 50 minute.
  14. După ce pasca s-a copt, o scoateți din cuptor şi o pensulați cu miere sau o lăsați așa cum este.
  15. Se lasă la răcit, după care se tăie şi se servește.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/

Pasca