Cartofi prăjiți
Când vorbesc despre cartofi prăjiți este ca și cum aș vorbi despre fericire. Cartofii prăjiți fac parte din preparatele care mă fac să zâmbesc, care alungă orice urmă de supărare, bineînțeles dacă sunt destui. Nu cutia de înghețată alungă tristețea ci bolul de cartofi prăjiți.
Cartofii prăjiți sunt un fel complex și nu o garnitură… cartofii prăjiți nu îi împarți cu nimeni, sunt doar ai tăi.
Așa că azi mi-am făcut doar pentru sufletul meu cartofi mov prăjiți cu parmezan și usturoi, cărora le-am adăugat niște sos verde chimichurri și bineînțeles aioli.
Ceea ce va doresc și vouă.
INGREDIENTE
cartofi mov, tăiați în bețișoare
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 linguriță boia afumată
1 linguriță amidon de porumb ( optional)
frunze de pătrunjel verde
sare și piper negru
2 cuburi de unt sărat
2 căței de usturoi, trecuți prin presa
1/2 cană parmezan ras
Cum fac cartofi prăjiți la cuptor?
Preîncălzește cuptorul la 220 grade C.
Taie cartofii pai.
Pune cartofii într-un bol și adaugă deasupra uleiul de măsline, boiaua, amidon, sarea și piperul.
Așează cartofii unși cu de toate pe o foaie mare de copt într-un strat uniform. Nu supraaglomera tava. Dacă este necesar, împarte întreaga cantitate în 2 tăvi.
Dă la cuptor și coace timp de 15 de minute, apoi întoarce-i cu ajutorul unui clește. Dă din nou la cuptor încă 15-20 de minute, până sunt gata.
Într-un vas mai mic topește untul și adaugă usturoiul. Scoate cartofii prăjiți din cuptor și stropește-i ușor cu untul aromat cu usturoi, parmezan și pătrunjel verde.
Serviți cartofii prăjiți cu aioli și chimichurri. To Die For !!
Aioli ( the easy way)
100 gr. maioneză de foarte bună calitate
1-2 linguri suc de lămâie
1 linguriță de muștar Dijon
1-2 căței de usturoi ras
1/2 linguriță piper Cayenne
Pentru a face aioli: amesteci toate ingredientele într-un bol până se omogenizează și obții un sos cremos. Condimentezi cu sare după gust.
Chimichurri
1 legătură mare de pătrunjel proaspăt
1 avocado mare
4-5 căței de usturoi
sucul de la 1 lime
1 linguriță fulgi de ardei ( poate fi și iute)
1 linguriță sare
ulei de măsline extravirgin, după gust
Cum fac sosul verde? Clătești bine pătrunjelul sub apă rece. Adaugi în robotul de bucătărie toate ingredientele, cu excepția uleiului de măsline. Adaugi puțin ulei de măsline pentru început. Dai puls robotului și o ții așa timp de aproximativ 1 minut, apoi adaugi mai mult ulei de măsline după cum cere sosul. Trebuie să obții un sos cu o consistență mai densă, cremoasă.
Alți CARTOFI MOV.
CARTOFI MOV PRAJITI CU CHIMICHURRI SI AIOLI
Ingredients
- cartofi mov, tăiați în bețișoare
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță boia afumată
- 1 linguriță amidon de porumb ( optional)
- frunze de pătrunjel verde
- sare și piper negru
- 2 cuburi de unt sărat
- 2 căței de usturoi, trecuți prin presa
- 1/2 cană parmezan ras
- AIOLI si CHIMICHURRI - homemade (pentru servit)
Directions
- Step 1 Preîncălzește cuptorul la 220 grade C.
- Step 2 Taie cartofii pai.
- Step 3 Pune cartofii într-un bol și adaugă deasupra uleiul de măsline, boiaua, amidon, sarea și piperul.
- Step 4 Așează cartofii unși pe o foaie mare de copt într-un strat uniform. Nu supraaglomera tava. Dacă este necesar, împarte întreaga cantitate în 2 tăvi.
- Step 5 Dă la cuptor și coace timp de 15 de minute, apoi întoarce-i cu ajutorul unui clește. Dă din nou la cuptor încă 15-20 de minute, până sunt gata.
- Step 6 Pam pam. Servește-i cu chimichurri si aioli.
7 thoughts on “Cartofi mov prăjiți, cu chimichurri și aioli”